Hlavní obsah

S hasiči jsou i čarodějnice v bezpečí a mohou konat dobré skutky

Novinky, Stanislava Dvořáková

Sbor dobrovolných hasičů Ústí nad Orlicí I. pojal letošní 30. duben zcela netradičně. Čarodějnice nepálil, ale zapojil do společného charitativního běhu na podporu nemocné malé Elišky finančním příspěvkem.

Foto: Lukáš Prokeš

Pozvání na Čarodějnický běh pro Elišku přijalo přes 150 účastníků, kdy pod vedením hasičů a čarodějnic proběhli připravenou trasu centrem města.

Článek

Tradice je sice tradice, ale i nové neobvyklé pojetí může mít své kouzlo, obzvláště přidá-li se trochu té černé čarodějnické magie. A tak Sbor dobrovolných hasičů Ústí nad Orlicí I. nevyhlásil pálení čarodějnic, ale pozval občany na Čarodějnický běh centrem města s charitativním záměrem pomoci výtěžkem akce tříleté Elišce Maříkové, která trpí nemoci motýlích křídel.

Novinka se rychle ujala a nečekaná dlouhá fronta u registrace, která zapříčinila i zdržení startu, svědčila o velkém zájmu široké veřejnosti. Mezi registrovanými účastníky nebyli jen místní občané, ale přijela i početná skupina běžců z České Třebové, přidaly se rodiny s kočárky a bezpočet rodinných domácích čtyřnohých mazlíčků.

Dovršením čísla 150. účastníka a zazněním sirény hasičského vozu byl běh odstartován. V čele s vedoucím hasičem v doprovodu čarodějnice, ke kterým se s nadšením majitelů přidali i tři sibiřští husky Chalsie, Aki a Yuka, se početná skupina vydala na téměř dvoukilometrovou trasu centrem města. I po startu a během trasy se připojovali ještě další zájemci, takže blíže nespecifikovaný dav dorazil zpět do cíle před hasičskou zbrojnicí, aby si užil další zábavný program.

Potěšením pro přítomné, včetně čarodějnic, které by bylo hříchem lidské populace upalovat, a dojatých rodičů Elišky, byl dar 20 000 Kč.

Poté byl odstartován tentokrát veselý s čarodějnickou magií naplněný program. Bylo možné pokusit se zdolat na koštěti slalomovou dráhu. Čarodějnické řemeslo a letecké umění, nepatřící do technické vyspělosti dopravních prostředků 21. století, však ani ty nejmenší nelákalo.

Nakonec se svými čáry-máry nejvíce uspěla sice stará čarodějnice, obdařená však mladým duchem, která svou magii podpořila současným pexesem.

Mezitím hasiči rodičům předvedli, téměř z říše kouzel, vyspělou techniku hasičského vozu s výkladem nových možností při jakémkoli havarijním zásahu. Navíc k údivu a radosti dětí se začala kolem valit bílá pěna jako další příležitost k dovádění.

Protože čarodějnické dění je úzce spjato s temnými silami a magickou silou ohně, došlo také k zapálení, nikoli však nějaké vatry na upalování, ale příjemného ohýnku, na kterém opečené párky chutnaly znamenitě.

Reklama

Výběr článků

Načítám