Hlavní obsah

S dětmi za vysvědčení do Pevnosti Dobrošov, měděného dolu Bohumír nebo do Domku Boženy Němcové

Novinky, Eva Řemínková

Pro mnohé děti se blíží jedna z nejlepších částí roku. Letní prázdniny! Mnoho velkých i malých žáčků už netrpělivě vyhlíží konec školního roku, který vždy završí předávání vysvědčení hodnotící jejich píli. Za vysvědčení vaše děti letos odmění i na několika místech regionu Kladské pomezí.

Foto: Jan Záliš

Pevnost Dobrošov odměňuje žáky vstupem pro celou rodinu zdarma

Článek

Za samé jedničky odměna v Pevnosti Dobrošov

Odměnu za jedničky nabízí například Pevnost Dobrošov u Náchoda. Pokud přinesete ukázat vysvědčení za školní rok 2015/2016 se samými jedničkami, dostanete vstup pro celou rodinu zdarma. Tato akce však platí pouze od čtvrtka 30. června do pátku 1. července. A na co se můžete těšit?

V jednom z největších pevnostních objektů můžete vidět například největší kolekci miniatur figurek ztvárňující československou armádu z období před druhou světovou válkou, ojedinělý model lehkého opevnění vz. 36 s výzbrojí v měřítku 1:1, rychlovýtahy propojující podzemní muniční sklady s bojovým patrem nebo i sociální zařízení a ubikace vojáků.

Nejen malí návštěvníci si mohou vyzkoušet, jak se používal polní vojenský telefon. Telefonní linka je napojena na všechny tři bunkry dobrošovské pevnosti, takže stačí zatočit kličkou a zavolat si.

Za "vízo" do měděného dolu Bohumír

Pokud máte rádi dobrodružné výlety, za „vízo“ se s dětmi můžete vydat například i do měděného dolu Bohumír v Jívce. I zde se rozhodli odměnit všechny žáky a studenty do 15 let, kteří sem od čtvrtka 30. června do neděle 3. července mají volný vstup.

Důl Bohumír je ideálním místem, když prší nebo naopak když je horko k nevydržení. Na hlavu si nasadíte ochranou přilbu, obléknete se do modrého pláště a můžete vyrazit. Na 400 metrů dlouhé prohlídkové trase se seznámíte s technikou dolování, uvidíte zajímavý paleontologický nález z éry dinosaurů a alespoň na krátkou dobu poznáte drsný život horníka. Prohlídku zakončíte výstupem po žebříku na povrch země.

Za vyznamenání na vysvědčení odměna i v Domku Boženy Němcové

Volným vstupem odmění pilné děti s vyznamenáním také v období od středy 29. června do neděle 3. července v Domku Boženy Němcové v Červeném Kostelci. Zde se například dozvíte, jakým pravým jménem se Božena Němcová jmenovala, jaké dětství prožila v nedalekých Ratibořicích a jaké pohádky byly zfilmovány.

Uvidíte také originální Hůlkův obchodní pult, který Němcovi používali jako prádelník a poznáte místo, které spisovatelku inspirovalo při psaní povídky Chudí lidé. K tomu se seznámíte i s dočasnou expozicí Břetislava Kafky, uznávaným badatelem v oblasti parapsychologie, respektovaným přírodním léčitelem a sochařem. Opomenout nesmíme ani návštěvu symbolického hrobu bláznivé Viktorky ukrývající se za domkem.

Oceněním může být i cestovatelská hra

Své děti můžete za vysvědčení také odměnit i tak, že se s nimi zapojíte do cestovatelské hry Toulavého baťohu. Vyhrát můžete víkend strávený na farmě s exotickými zvířátky, ubytování v penzionu Bor se zdravou snídaní nebo jednu z pěti permanentek do sportovního areálu v Havlovicích, kde se vaše děti zaručeně vyřádí.

Soutěž jako v předchozích letech spočívá ve sběru samolepek, které získáte na celkem 24 odběrných místech regionu a lepíte do ilustrované mapy, kterou dostanete v každém informačním centru. Podrobná pravidla soutěže a ucelený přehled výdejních míst naleznete na zadní straně mapy, nebo na webových stránkách.

Reklama

Výběr článků

Načítám