Hlavní obsah

Rytíř Brtník s dcerou Leontýnkou zvou na pohádkový Krakovec

Novinky, Vratislav Konečný
Aktualizováno

Pohádkový Krakovec už to bez lidí nemohl vydržet, počasí na výlety je ideální, proto jeho kastelán Jiří Sobek zahájil od března letošní návštěvnickou sezonu. Otevřeno je o víkendech až do konce března, pak v normálním provozním režimu.

Foto: Vratislav Konečný

Krakovec byl velmi pohodlný na obývání

Článek

Stavba všeobecně oblíbená

Hrad je spojený pro milovníky historie s Jírou z Roztok, jedním z oblíbenců krále Václava IV., a později Jindřichem z Lažan, který tu poskytl roku 1414 útočiště Mistru Janu Husovi. Pro milovníky filmových pohádek nezapomenutelně s pohádkovým muzikálem Ať žijí duchové a snímkem Princ a Večernice. Písničky autorské dvojice Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře už zlidověly, zrovna jako mnohé filmové hlášky.

Všichni ale obdivují mimořádné architektonické dílo, na tehdejší dobu luxusní stavba mohla konkurovat pohodlím královským hradům. Hrad byl založen roku 1381, jádrem je velký trojkřídlý dvoupatrový palác s kaplí, dominantou půlválcová věž. Stavební úpravy byly provedeny až začátkem 16. století –  jsou jimi pozdně gotická okna. Dlouho obývaný objekt, přeměněný v pohodlný zámek, byl opuštěn po roce 1783, kdy ho zapálil blesk a v podstatě celý vyhořel.

Od roku 2006 je přístupný po dřevěném mostě, stavebníci použili technologii a nástroje jako na konci 14. století, vše se dělalo ručně. Střechy jsou pár let osázeny travním porostem, který má zabránit počasí, aby dál ničilo tuto významnou památku, která je od roku 1952 ve vlastnictví státu.

Pořádají se tu různé kulturní akce, tradiční je setkání uměleckých kovářů v červnu – Krakování.

Měla to být oslava Pionýra

Ať žijí duchové, komedie z roku 1977, v níž vystupuje nezapomenutelný rytíř z Brtníku, jeho dcera Leontýnka, parta dětí snažící se zachránil hrad a vedoucí samoobsluhy s Černou kronikou, kteří se jim to snaží překazit, měla být původně oslavou Pionýrské organizace.

Zdeňku Svěrákovi se podařilo z plánované agitky napsat vynikající vtipný scénář, kde si zahlaholil i hajný jako Lesa pán. Krakovec je zkrátka hrad především pohádkový, a proto  určený pro malé i velké, kterým bude stále znít:  

Skřítkové tesaři, vylezte z mechu,  

chopte se náčiní, postavte střechu

skřítkové ze skal a skřítkové z lesa,

pila ať pracuje, sekera tesá

skřítkové zedníci zanechte spánku,

vezměte kladívko, lžíci a fanku…

Bohužel již nedostaví ani kapli, ani východní křídlo, které v roce 1883 odstřelili dynamitem, protože hrozilo zřícením. I tak je Krakovec jednou z nejhezčích hradních zřícenin u nás.

Reklama

Výběr článků

Načítám