Hlavní obsah

Rychlé šípy si zadivočí na Bukovině

Novinky, Blanka Šmejdovcová

Jedna z nejúspěšnějších komedií Slováckého divadla v Uherském Hradišti Rychlé šípy se opět představí návštěvníkům amfiteátru Bukovina v Popovicích. Českou klasiku Jaroslava Foglara tady divadlo uvádí každý rok na začátku prázdnin.

Foto: Marek Malůšek

Rychlé šípy

Článek

Komedii se souborem nastudoval režisér Robert Bellan a na repertoáru uherskohradišťského Slováckého divadla je už sedmnáct let. V pátek 30. června "Šípy" oslaví už 460. reprízu.

„Jako každý rok je tohle představení nejdivočejší ze všech, protože se loučíme se sezónou. Diváci jsou skvělí, pokaždé nám přichystají nějaké překvapení. Jednou zaplnili první řadu dvojníci Rychlých šípů v kostýmech, jindy zase obecenstvo vytvořilo mexickou vlnu. Na Bukovině jsme také přivítali stotisícího diváka,” uvedl tiskový mluvčí Slováckého divadla, herec a představitel Dlouhého Bidla Josef Kubáník.

Rychlé šípy se staly okamžitě po premiéře jednou z nejúspěšnějších komedií Slováckého divadla poslední doby. Není divu, vidět na vlastní oči Mirka Dušína i se svými věrnými přáteli stejně jako zrádné Bratrstvo kočičí pracky se stalo lákadlem nejen na domovské scéně Slováckého divadla, ale i mimo ni. Znalci Foglarových komiksů dozajista ocení půvabně zpracované příběhy pětice vzorných hochů, ale i dalších postav, které jako by z oka vypadly svým tištěným kamarádům.

Za celou dobu, co divadlo příběh populární pětice uvádí, pouze dva herci odehráli všechny reprízy, a to Josef Kubáník a David Vacke. „Kolik jiných rolí jsme za těch sedmnáct let odehráli. Většina z nich je zapomenuta, Rychlé šípy přežijí všechny,” řekl představitel Dlouhého Bidla Josef Kubáník.

„Mirek Dušín mě pořád baví. Že jsme s Jožkou v inscenaci od začátku už ani nevnímám, ale cením si toho, že za těch sedmnáct let došlo k tak málo změnám v obsazení, až na pár záskoků. Je to důležité v kompaktnosti a výdrži inscenace,” doplnil David Vacke.

Obdivuhodný je i fakt, že si divadelníci po celou dobu udržují kondici a stále se dokáží převtělit do chlapeckých rolí. „Pořád se nám to daří zvládat, ovšem stále častěji se musíme domlouvat na různých drobných úlevách, protože tu a tam někoho bolí záda, kotník nebo koleno. Holt, hrát si ve čtyřiceti na patnáctiletého je o něco komplikovanější, než když nám bylo něco přes dvacet. Takže bych nám ve vší vážnosti do budoucna popřál dostatek zdraví a ohebnosti, aby těch ústupků bylo co nejméně,” dodal David Vacke.

Inscenaci vidělo za sedmnáct let více než sto tisíc diváků. V amfiteátru Bukovina divadlo odehraje dvě představení, a to v pátek 30. června a v neděli 2. července. Začátky představení jsou ve 20.30 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám