Hlavní obsah

Rybova melodie pro Štědrý den se stala světovým hitem

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hej, mistře! Vstaň bystře! Úvodní tóny Rybovy České mše vánoční rozezní jako každoročně o desáté večerní na Štědrý den rožmitálský kostel Povýšení svatého Kříže. Přijďte se zaposlouchat do nádherně radostné pastorely, hrané na starobylých varhanách.

Foto: úřad města Rožmitálu

Interiér kostela

Článek

V kostele bývá nával. Nádherné tóny se linou ven vraty, kde se tísní další návštěvníci, aby nepřišli o zážitek. Venku, pod širým nebem to bude nezapomenutelný zážitek.

Hej, mistře! Vstaň bystře! Vzhlédni na jasnost, nebes na švarnost! První verše známé „Rybovky“, České mše vánoční, které většinou ani nevnímáme, i když na nás před Vánoci útočí ze všech stran.

Rožmitálský kantor Jakub Šimon Jan Ryba, aniž to tušil, napsal hit. Poprvé byla předvedena tato pastorální hra v roce 1796 v Rožmitále pod Třemšínem. Jednoduchý, naprosto srozumitelný text o zvěstování Spasitelova narození, příchodu pastýřů k jesličkám, v radostné jásavé melodii bere i po staletí od vzniku dech. Každá z písní je samostatným hitem, v souhrnu přímo církevní muzikál, srovnatelný s Jesus Christ Superstar.

Hold češtině

„Česky, česky zpívá Hadam Krutina! Každému slovu posluchači rozumějí, žádná latina, ale sladká řeč mateřská velebně se ozývá nad hlavami osadníků a z kůru letí přímo k oltáři Božímu,” napsal o uvedení díla v kostele v šumavském Klenčí Jindřich Šimon Baar.

Návštěvníky táhne v létě, v zimě do Rožmitálu působení zdejšího učitele Jakuba Ryby. Většina se jich zastaví pouze u jeho hrobu, jejž najdete u zdi hřbitova u kostela, v němž Ryba působil jako regenschori. Dlouho ale ležel coby sebevrah na bývalém morovém hřbitově za městem.

Vzdělaný kantor, vlastenec neunesl stále tíživější chudobu, která doléhala na  jeho početnou rodinu. Měl 13 dětí, a to ho uštvalo. Nakonec si sám vzal život. Přestože velká část jeho tvorby měla církevní zaměření, církev mu sebevraždu neodpustila. Na vysvěcenou půdu nepatřil.

Napsal přes 1400 děl a přitom stačil učit

Do kostela, kde hrával na v současné době zrekonstruované varhany, kde uvedl pastýřské vytrubování do kostelní hudby, se nedostanete. Je z bezpečnostních důvodů před lapky a chmatáky zavřen.

Rybův portrét se nezachoval. V lese na Voltuši je jeho přibližná podobizna na mohyle, zbudované lesníky v místě, kde spáchal sebevraždu. O Rybovi se dozvíte základní fakta z desky umístěné na zdi kostela, daleko více pak z expozice v rožmitálském Podbrdském muzeu.

Narodil se v roce 1765 v Přešticích, život ukončil 8. 4. 1815. Rybovo povolání nebylo jen učitelování a řízení kostelního chóru. Obživu mu zajišťovalo o hraní na pohřbech, na veselkách, v podstatě jakýkoli přivýdělek byl vítaný. Ale mnoho jich nebylo. Ryba si ve svých školních sešitech psal poznámky, jak musí neustále žádat vrchnost o slíbené benefity. 

Napsal 19 vánočních mší, 13 slavnostních a 45 krátkých, k tomu desítky sonát, duet, tanců. Celkem přes 1400 děl.

Reklama

Výběr článků

Načítám