Hlavní obsah

Ruiny bývalé továrny u Rejštejna se objevily v dalším dílu seriálu Policie Modrava

Novinky, Jan Kaše

Seriál Policie Modrava zavedl diváky již na mnohá místa Šumavy, což jistě přispělo k jeho velké sledovanosti a popularitě.

Foto: Jan Kaše

Ruiny bývalé továrny Watzlawick

Článek

V posledním dílu s názvem Sestřička byla nalezena mrtvola mladé ženy v bývalé továrně, respektive v tom, co po ní zbylo.

„Tyto ruiny připomínají kdysi největší průmyslový podnik města Kašperských Hor, jehož základ položil v roce 1878 Franz Watzlawick zakoupením malé dřevěné dílny, jejíž primitivní stroje poháněla voda Losenice. Dílnu rozšířil o truhlárnu a ohýbárnu dřeva a počaly se zde vyrábět loukoťová kola a dřevěné kočárky. Vznikla zde i zámečnická, čalounická a lakýrnická dílna,“ dočteme se na informační tabuli.

Mezi válkami zde pracovalo až 250 zaměstnanců, kteří se podíleli nejen na výrobě kočárků, ale také sáněk, lyží či dětského nábytku. Válečná mašinérie zasáhla i tuto továrnu.

„Za druhé světové války musela velká část kvalifikovaných pracovníků narukovat do německé armády. Nahradili je francouzští a ruští váleční zajatci, totálně nasazení Češi z Protektorátu a ženy z Ukrajiny. Sortiment výroby byl značně omezen, továrna produkovala převážně dřevěné transportní bedny na munici," uvedl Vladimír Horpeniak v článku Zaniklá továrna Bohemia-Werke, údolí Losenice.

Až do konce 80. let sloužily budovy sušickému podniku Solo. Dnes je jejich stav velmi špatný a jediným řešením bude zřejmě demolice.   

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám