Hlavní obsah

Rožnovský malíř Ivo Sumec vystavuje v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 2. listopadu uvedl do Galerie současné malby v Divadle Antonína Dvořáka v Ostravě kurátor výstavy Martin Klimeš rožnovského umělce Ivo Sumce. Ve foyer divadla vystavuje své obrazy pod názvem REDESIGN.

Foto: Josef Zajíc

Galerie současné malby. DAD 2.11.2015. Ivo Sumec: Diferenciál, akryl, piliny na plátně. 2015.

Článek

Obrazy Ivo Sumce (1970) jsou nenápadné a neokázalé. Zobrazuje obyčejné věci okolo nás - domácí zvířata, batoh, pneumatiky, chleba, hrnky a řadu podobných.

„Viděné předměty mu nejsou cílem detailního zkoumání, hledání vnitřní struktury, řádu, skryté vitality. Malíře zajímá tvar. Povrch, místo, které v prostoru zaujímají, vlastnosti, které jsou jakoby samozřejmé, kterými se běžně nezabýváme, nevidíme je a nejsou pro nás atraktivní,” řekl při vernisáži Martin Klimeš.

„Řada obrazů vznikajících v posledních dvou letech je dokonce malována černým asfaltem. Z hlediska zaujetí krásnou formou a materiálem je málo věcí méně estetických, než je právě temná, nehybná, všepohlcující temná hmota asfaltového nátěru. Ale kupodivu Ivo Sumec z něj dokáže vytěžit zvláštní poezii,” dodal Martin Klimeš.

Výstava potrvá do 8. ledna 2016. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám