Hlavní obsah

Rožnovská galerie Crears mapuje uplynulou sezonu kolektivní výstavou

Novinky, Luboš Gassmann

Závěr roku je v rožnovské galerii Crears již tradičně věnován Zimnímu salonu. Souborná expozice víc než desítky renomovaných umělců napříč výtvarnými obory se snaží zachytit podstatu dlouhodobého směřování galerie na širokém, avšak logicky soudržném půdorysu.

Foto: Galerie CREARS
Článek

Převažující akcent na retrospektivní charakter expozice si klade za cíl nejen připomenutí autorů, kteří v Rožnově svá díla vystavili letos, ale ohlíží se také za sezonami již dříve uplynulými. Diváci tak mají možnost shlédnout díla umělců dobře známých již z let předchozích, vedle prací výtvarníků, kteří si v Crears odbývají svůj debut či na něj teprve čekají v nadcházejícím roce.

Mezi vystavenými autory nalezneme jména významných malířů jako Boris Jirků, Michael Rittstein, Ivana Štenclová, Otto Placht, Milan Chabera, Oldřich Tichý, Pavel Forman nebo Ivan Titor. Prostorová tvorba je zde pak zastoupena díly sochaře Igora Kitzbergera či skleněnými objekty Sebastiana Kitzbergera.

Je třeba podotknout, že přídomek výstavy "retrospektivní", který může evokovat očekávání pouhého znovuvidění již jednou spatřeného, se v případě Zimního salonu ukazuje pouze jako ilustrativní. Instalovaná díla totiž z velké části představují čerstvý výběr prací, které návštěvníci zatím v Crears neměli možnost shlédnout a zastoupena jsou také četná díla z bohatého depozitáře galerie.

Zimní salon je pro příznivce umění dobrou příležitostí učinit si podrobnější náhled na dlouhodobý kurátorský záměr galerie a také možností porovnat tvorbu umělců napříč výtvarnými obory i technikami. Shromáždění děl zastoupených renomovaných autorů představuje ojedinělou expozici překračující regionální význam.

Výstava bude přístupná do 30. března 2019, kdy na ni volně naváže výběr z prací Oldřicha Tichého.

Reklama

Výběr článků

Načítám