Hlavní obsah

Rozmarné slavnosti se konaly v Ostravě na obou březích řeky Ostravice

Novinky, Josef Zajíc
Aktualizováno

Rozmarné slavnosti Ostravice - ŘEKA 2015 se konaly v Ostravě na obou březích řeky. Na slavnostech se podílelo statutární město Ostrava, Městský obvod Moravská Ostrava a Přívoz - levý břeh a Slezská Ostrava - pravý břeh. Hlavním programem byla soutěžní jízda netradičních plavidel.

Foto: Josef Zajíc

Rozmarné slavnosti Ostravice. Řeka 2015. 27.6.2015. Plavbu netradičních plavidel odstaroval Adam Šindler.

Článek

Na pravém břehu řeky Ostravice u lávky, která spojuje  oba břehy se ve 14 hodin 27. června 2015 začali scházet tvůrci, architekti a stavitelé netradičních plavidel, s kterými hodlali vykonat prvosjezd řeky Ostravice až k mostu Miloše Sýkory. Chtělo to pár vychytávek, fíglů a inženýrských fint a lodě byly připraveny ke startu.

"Cílem této akce je přitáhnout lidi k řece Ostravici a ukázat jim, že tady proběhla zdařilá revitalizace řeky. Předpokládáme, že se nám zde podaří založit nějakou tradici a i v příštím roce se setkat v soutěžní jízdě netradičních plavidel v rámci Rozmarných slavností Ostravice," sdělil před startem Adam Šindler, předseda Vodáckého klubu Kaskády.

V 15,00 hodin byly slavnosti zahájeny a v 15,20 vyjela první netradiční loď Amazonka  na 600m pouť po vlnách řeky. Za ní vyjel další odvážlivec ve víceúčelovém zařízení UFO. Celkem se soutěže netradičních plavidel zúčastnilo dvanáct lodí. Bojovali statečně.

Na prvním a jediném jezu na jejich pouti se některá plavidla začala mírně rozkládat. V závěru trati, v náročné slalomové oblasti proložené kameny a skalkami, někteří dojížděli na zbytcích kontrukcí, ale dojeli všichni a pětičlenná porota měla náročnou práci.

Vyhodnocení se konalo v 17,30 hodin, kdy ceny předávali nejvyšší předtavitelé města. Za pravý břeh řeky starostka Městského obvodu Slezská Ostrava MVDr. Barbora Jelonková, za levý břeh starostka městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz  Ing. Petra Bernfeldová a za velkou Ostravu její primátor Ing. Tomáš Macura.

Z dvanácti plavidel porota vyhodnotila jako nejlepší posádku Shrek a Fiona. Ti obdželi i finanční odměnu ve výši 15 000 korun. Peněžitou  odměnu získaly i posádky na 2.- 5. místě.

Jízda netradičních plavidel byla jen jedním střípkem programu, který byl pro mnoho tisíc zúčastněných lidí připraven. Na obou březích řeky byly připraveny pro zájemce lehátka, odpočinková zóna, horolezecká stěna, vodácký slalom, výstava fotografií OstravaPhoto 2015 a další.

Na hlavní scéně probíhaly koncerty. Na alternativní scéně divadelní představení. Ve 22,00 hodin večer  performance " Druhý břeh" a světelná show na mostě. Slavnosti uzavřela v klubu DOCK Afterparty, která započala  po 22 hodině.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám