Hlavní obsah

Rozloučení s prázdninami se v Habartově na podruhé přece jen vydařilo

Novinky, Aleš Plevka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek 1. září spláchl v Habartově pečlivě připravovaný program dvoudenní déšť. Organizátoři se proto pokusili o přesunutí co nejvíce jeho částí na pátek následující. Včera 8. září jim již počasí přálo o poznání více, a tak není divu, že sedmihodinový maraton zábavy si nenechalo ujít několik set lidí.

Foto: Aleš Plevka

Jedna z mnoha her (hod na plechovky) za jejichž absolvování čekala na děti odměna

Článek

V Habartově se jedná o jednu z největších akcí během roku, která vyžaduje i nezanedbatelné finanční prostředky. Přípravám a realizaci se věnují desítky lidí, navíc se na ni těší především místní děti, a tudíž její zrušení bez náhrady by bylo obrovské zklamání pro všechny.

Proto se členové komise pro sport a kulturu spolu s dalšími spolupracovníky z řad spolků a příspěvkových organizací rozhodli podstoupit i riziko určité míry improvizace a akci, byť s jistými úpravami, zrealizovat narychlo o týden později.

Rozloučení s prázdninami na podruhé tedy v Habartově vypuklo v pátek 8. září od 15 hodin. V areálu TJ Baník na děti čekala spousta lákadel. Na dvě hodiny byli v pohotovosti dobrovolníci, kteří obsadili plochu hřiště, na němž bylo dvanáct stanovišť, na kterých děti absolvovaly nejrůznější hry a soutěže, za jejichž splnění si odnášely cukrovinky či drobné hračky.

Mezitím byly v permanenci již i další atrakce. Letos bylo možné mezi nimi najít jeden velký a jeden menší skákací hrad, surfsimulátor, zapeklitou bunjeerunning dráhu, aerotrim nebo pro ty nejmenší bazének s kuličkami. Téměř dvě hodiny se nezastavili i koně Josefa Janury, jenž zručně řídil povoz, který byl dětmi neustále doslova obsypán.

Chybět na akci nemohli ani místní dobrovolní hasiči, kteří sice dorazili se svou technikou, ale na tolik oblíbenou pěnovou koupel tentokrát bohužel nedošlo, neboť bylo větrno a přece jen trochu chladněji. Milým a nečekaným překvapením se stala ukázka Petra Prokeše, který dorazil i se svým bratrem a psem Avarem. Společně dětem i s dávkou vtipu předvedli pomůcky, které slouží při bezpečném odchytu pejsků a poté následovala i ukázka toho, co dovede Avar.

V prostorách u fotbalových kabin si všichni užívali pohody. Umělec z firmy Cynic Art se nezastavil, a tak během více jak dvou hodin se množství dětí pyšnilo airbrushovou ozdobou ruky či krku. Také obrazy z barevného písku opět slavily úspěch a u stánků s občerstvením, mezi nímž opět táhly skvělé palačinky, či s dárkovými předměty bylo neustále plno.

Po páté hodině přišel ke slovu i oheň a výdej buřtů, což dětem jistě přišlo vhod. Okolo půl sedmé ovládla éter muzika skupiny Šarkani z Kynšperka. Jejich písničky zněly asi do půl jedenácté. Krátce před devátou však na chvíli přerušil hudební blok starosta Ing. Petr Janura, který všem organizátorům poděkoval za pěknou akci a účastníkům pak za to, že dorazili v tak hojném počtu. Společně s přítomnými poté odpočítal start slavnostního několikaminutového ohňostroje, který se stal završením celé akce.

Areál však ani po ohňostroji zcela neosiřel, mnozí se dál dobře bavili při hudbě či jen tak s přáteli. Určitým pátečním zklamáním je tak asi pouze zisk nikterak závratných 2730 Kč z charitativního projektu Děti dětem, který pořádal dům dětí a mládeže, a jehož výtěžek je určen pro sokolovský azylový dům.

Jinak se akce veskrze povedla a stovky příchozích si ji užili. Poděkování náleží všem, kdo při její organizaci přiložili ruku k dílu.

Reklama

Výběr článků

Načítám