Hlavní obsah

Rozhlednu na Dymníku postavil rumburský továrník Wenschuch za své peníze

Novinky, Vratislav Konečný

Po většinu času nesla hora nad Rumburkem jméno Rauchberg, nyní ji známe jako Dymník. Dokládá středověký význam hory, kdy se zde zapalovaly signální ohně. Byl to jakýsi kouřový telegraf, kterým se předávaly zprávy do vnitrozemí. Nyní slouží jako vyhlídka.

Foto: Vratislav Konečný

Rozhledna na Dymníku

Článek

Augustova věž

Na magmatické vyvřelině, kótované 517 metrů nad mořem, nechal rumburský podnikatel Augustin Wenschuch postavit rozhlednu.

Nebyla to laciná záležitost, ale financoval ji ze své kapsy, cihlovou věž měřící 15 metrů otevřeli 27. září 1896.

Vstup je zpoplatněn, na vyhlídkovou zasklenou plošinu vede 79 schodů, poslední ve šroubovitém schodišti jsou kovové. Výstup lemují fotky našich hradů a zámků, takže procházíte malou památkovou encyklopedií.

Na stěně nedaleko vchodu je zabudována deska s německým nápisem, ozřejmující vznik August Turm, jak se věž dříve po staviteli jmenovala. Nedaleko rozhledny získáte informace o Lužických horách na tabuli, která je součástí Naučné stezky Dymník. Další tabule stojí na příchodové cestě od známé a vyhlášené restaurace.

Dokonalý výhled

Z rozhledny jsou vidět Lužické hory jako nejbližší body, za dobré viditelnosti Jizerky, Ještěd, Krkonoše, Milešovka Sedlo v Českém středohoří, také Krušné hory a Děčínský Sněžník, za hranicemi v Lužici rozhledny Bielobog a Czornobog a vrch Kottmar.

Orientační body najdete na tabulích pod okny.

Rumburk má dlouhou historii

Pod rozhlednou ležící Rumburk byl zprvu trhovou osadou, na cestě z Míšně do Žitavy, patřil i významnému šlechtickému rodu  Berků z Dubé. V husitských dobách ho obsadili kališníci a škodili v lužických městech. Lužičtí je za nájezdy pořádně ztrestali. Jako většinu evropských obcí jej poničila třicetiletá válka.

Město bylo v minulosti známé svou textilní výrobou a také rumburskými kamny vyráběnými továrnou Rukov.

Také je známé svou barokní loretou, nejsevernější na světě, a památníkem obětí rumburské vzpoury z roku 1918. Vznikla  mezi vojáky navrátivšími se z ruské fronty jako reakce na špatné podmínky, nevyplacené žoldy a stálou šikanu od německých důstojníků.

Byla potlačena u Nového Boru, kam vojáci táhli, v domnění, že se k nim přidají další regimenty. Deset vůdců bylo zastřeleno, řada dalších skončila v Malé pevnosti v Terezíně. Události byl věnován film Hvězda zvaná Pelyněk.

Houby a jeleni

Všechny lesy v okolí jsou v současnosti obleženy houbaři, letošní úroda je opravdu bohatá, nikdo se nevrací s prázdnou.

Hluboké lesy jsou plné jelení zvěře, troubení paroháčů se rozléhá ještě před setměním, narazit na nějakého jelena není vzácností. Hojně se vyskytují třeba u Kytlice.

Reklama

Výběr článků

Načítám