Hlavní obsah

Rozhledna Žernov nad Babiččiným údolím zve do kraje Němcovou učesané legendy

Novinky, Vratislav Konečný

Kladské pomezí jakoby přepadala minulý rok epidemie rozhleden. Na česko-polském pomezí jich vyrostlo šest a k tomu se zrekonstruovala i dvě výhledová místa. Že jsme evropskou rozhledovou zemí, se ví dávno, do dáli hledí nyní v novém hávu i Poláci. Postupně část vyhlídkových věží v Česku navštívíme.

Foto: Vratislav Konečný

Žernovská rozhledna může sloužit jako tribuna pro hosty při fotbalovém mači, jen sestup po žízni by byl asi horší.

Článek

Barunka trochu jinak

Do míst, kam chodila Barbora Panklová, pozdější Božena Němcová, poblíž kdysi proslulého rýzmburského altánu, v listopadu minulého roku postavili rozhlednu Žernov.

Z dálky připomíná strážní věž římského vojenského tábora, je umístěna na příhodném místě, téměř na okraji fotbalového hřiště. Ve výšce 18 metrů, z celkových 24 metrů stavby, můžete sledovat místní čutanou, přebory dobrovolných hasičů, srnky ve vedlejším poli vojtěšky, randící dvojice, cvrkot u sokolovny, když se točí pivo, a také okolí vzdálenější.

Dvaadevadesát schodů není žádný dramatický výstup, rozhled stojí za to. Se zrakem sokolím zaostříte ratibořický zámek. Tam se odehrával děj tolik oslavované Babičky, humanistického a ryze lidského díla Boženy Němcové. Jenže ono to s tou láskou nebylo tak žhavé, podle dokumentů a Němcové korespondence se ukazuje, že Magdalena Čudová-Panklová byla literární anděl, ne však pro svou dceru.

Panklovi nebydleli na Starém bělidle, ale v temném bytě v zámeckém parku. S „babičkou“ si dcera moc nerozuměla, docházelo k hádkám a děti se se stařenou nesměly setkávat. Později  babička rezignovala a odstěhovala se ke druhé dceři, Johaně. Nakonec se obě odstěhovaly do Vídně, tam Magdalena Čudová-Novotná v roce 1841 zemřela.

Výhledy předaleké

To ale ze žernovské rozhledny neuvidíte, zato lze spatřit třeba nedaleké Hořičky, východočeské moře - vodní nádrž Rozkoš, Jestřebí a Orlické hory, Krkonoše. Věž je otevřena celoročně, značení dobré, od věže se  dá sejít k Viktorčinu plavu, další legenda, ze spisovatelčina pera.

Viktorka se nezbláznila po odchodu černého myslivce, nezpívala u splavu, neudeřil do ní blesk, zemřela v roce 1868, čtyři roky po smrti Němcové. Zrovna tak babička nikdy nebydlela na Starém bělidle, expozici v chalupě věnovali barrandovští filmaři po natáčení filmu v roce 1971. A na proslulém Gutfreundově pomníku babičky s vnoučaty by byl pořádný nával. Barunka měla 12 dalších sourozenců, ale o těch se ve svém díle nezmínila.

K postaveným rozhlednám je vydán dvojjazyčný česko-polský leták, jsou představeny všechny, se soutěží při jejích návštěvách.

Původní záměr postavit v Žernově rozhlednu je datován rokem 2007, dvakrát se nepodařilo uspět v žádosti o dotaci, náklady přesáhly 2 600 000. Čtvrt miliónu je podíl obce.

Žernovskou rozhlednu v rámci projektů Místa plná rozhledů v Euroregionu Glacensis postavila firma Tesmen spol. s r. o. z Olešnice u Červeného Kostelce podle projektu ing. Antonína Olšiny z Vysokého Mýta. Použito bylo 8 tun oceli a 30 metrů krychlových dřeva.

Dalšími rozhlednami jsou Eliška u Stachelbergu, Čáp u Teplic nad Metují, vyhlídková věž na hoře svaté Anny u polské Nové Rudy, Suszynka u Radkowa, Altana Milosci (Altán lásky) nad lázněmi Kudowa/Chudoba, na Signálu nad Horní Radechovou a Mariánka u Horní Čermné. Nádherné rozhledy jsou ze Sendraže nedaleko Ohnišova.

Reklama

Výběr článků

Načítám