Hlavní obsah

Rozhledna v Hostišové a koupaliště v Sazovicích - tip na výlet ze Zlína

Novinky, Zdeněk Urbanovský

Rozhledny patří k vyhledávaným turistickým cílům, v horku se zase hodí příjemné ochlazení ve vodě. Nabízíme tip na příjemný cyklistický výlet ze Zlína, při kterém zažijete obojí. Vystoupíte na nejmladší rozhlednu Zlínského kraje v Hostišové Na Strážné a ochladíte se v koupališti či v jezeře.

Foto: Zdeněk Urbanovský

Cestou k rozhledně nezabloudíte.

Článek

Dřevěná rozhledna na kamenné podestě stojí v Hostišové na kopci Strážná. Výška kopce (347 m n. m.), ani rozhledny (14 m) není nikterak závratná, ale přesto stojí za výlet pro překvapivě dobrý výhled do okolní krajiny, mimo jiné na další rozhledová místa.

Uvidíte tak Hostýn, Doubravu nad Vizovicemi, Javořinu v Bílých Karpatech, Buchlovský hrad, rozhlednu Brdo ve Chřibech. Při dobré viditelnosti dohlédnete přes hanáckou rovinu až na Jeseníky.  

Výlet ze Zlína zahájíme na Jižních Svazích-Kocandě na konečné zástávce MHD. Odtud nás zhruba 2 km povede modrá značka k rozcestí Pod Rozhlednou. Pokračujeme 3 km po žlutém značení na Soudnou, kde lesní cesta křižuje silnici ze Zlína do Rackové.

Po silnici sjedeme přibližně 800 metrů a na okraji lesa odbočíme před hájovnou vlevo na lesní silničku, která vede 4 km západním směrem až do Hostišové. Rozhlednu hledejte pár desítek metrů nad prvními domy po výjezdu z lesa, jistě ji nepřehlédnete. Pokud bude uzamčená, klíč půjčí v sousedícím občerstvení.

V horkém dni to přímo láká k návštěvě koupaliště. Velmi hezké prostředí a kvalitní vodu i služby najdete v koupališti sportovního areálu v nedalekých Sazovicích. Z Hostišové jsou to pouhé 3,5 km a z kopce. Kdo má raději přírodní vodu, může pokračovat přes Tečovice do Otrokovic, kde na severním okraji města leží vodní plocha Štěrkoviště. I zde naleznete nejen koupání, ale i potřebné občerstvení a další služby.

Zpět do Zlína se můžete vrátit po cyklotrase č. 471 vedoucí z Otrokovic do Vizovic. Výlet zvládnete na běžném cestovním kole, trasa je vedena po zpevněných komunikacích.

Reklama

Výběr článků

Načítám