Hlavní obsah

Rozhledna nad obcí Moraveč se podobá hradní věži, nabízí vyhlídku i muzeum

Novinky, Jiří Cysař

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malá obec Moraveč je částí obce Slapsko v okrese Tábor. Nachází se půldruhého kilometru na východ od Slapska. Trvale zde žije něco málo přes čtyři desítky obyvatel - ovšem i tak je to místo zejména pro turisty zajímavé. K dispozici tu totiž mají unikátní kamennou rozhlednu s vyhlídkovým ochozem.

Foto: Jiří Cysař

Kovářka rozhledna

Článek

Rozhlednu Kovářka vymyslel a následně zrealizoval místní kovář Ladislav Dobeš. Od rozhodnutí k realizaci uplynulo dlouhých osm let, ale výsledek rozhodně stojí za to. První “kopnutí” do země bylo učiněno 16. května 2011, koncem července 2011 byla stavba téměř dokončena a po dalších úpravách interiéru v témže roce i otevřena pro veřejnost.

Pan Dobeš je svérázný člověk a je na něm vidět zapálení pro věc. Rozhlednu jsme nedávno navštívili, ovšem nepřálo nám příliš počasí, takže výhled nebyl takový jako za slunečného času, kdy se nabízí nádherný výhled do kraje. A to mj. na bájný vrch Blaník, obec Načeradec, Vožici a široké okolí.

Výklad samotného majitele a také jeho maminky, jenž je průvodkyní ve věži, byl velmi poutavý a zajímavý včetně příhod ze stavby rozhledny. Použité technologie stavby vycházely z historických materiálů a tak vzhledem připomíná rozhledna staré gotické věže na hradech. Nachází se v nadmořské výška 500 m, celková výška stavby je 13 m, počet schodů 50.

Ve věži je také umístěno malé muzeum a to s historickými listinami vztahující se k okolí a to například výuční list z předminulého století. Pan Dobeš léta shromažďoval po celém kraji staré tovaryšské a výuční listy, staré fotografie z místních (již zaniklých) kováren a kovářská nářadí. Každý kovář měl své nástroje a různé pomůcky.

Celá vyhlídková plošina je krytá a tak bez povětrnostních vlivů při prohlídce a s možností zapůjčení dalekohledů. I pro méně zdatné turisty, kteří neradi stoupají do výšek, je oněch 50 schodů jen malou překážkou. Po sestoupení z vyhlídky je na oploceném prostranství pod věží výstava starých kovářských nástrojů. Kleště, kladiva, kovadliny prostě na co všechno si vzpomenete z historie kovářského řemesla.

Prohlídky jsou každý pátek a sobotu (11 – 18 hodin) nebo po předchozí domluvě na tel. čísle 776 849 711. Červenec a srpen: otevřeno i v neděli (11 – 18 hodin). Každý měsíc – 3. týden v měsíci pátek a sobota noční prohlídky po telefonické domluvě. Parkování kousek od rozhledny.

Reklama

Výběr článků

Načítám