Hlavní obsah

Rozhledna na Doubravě: krása Vizovických vrchů z ptačí perspektivy

Novinky, Dušan Jurek

Rozhledna na Doubravě (676 metrů nad mořem) patří ke dvěma rozhlednám přírodního parku Vizovické vrchy. Druhá rozhledna, Vartovna, je na samé severovýchodní hranici přírodního parku.

Foto: Dušan Jurek

Pod Suchým vrchem

Článek

Výstavba věže byla ukončena v roce 2002 a sloužila jako technická stavba mobilním operátorům. O dva roky později byla ve výšce 33 metrů otevřena vyhlídková plošina přístupná po točitém schodišti v otevřené konstrukci rozhledny. 

Těm, kdo vystoupí na vyhlídkovou plošinu, se otevře pohled nejen na nádherné panoráma Vizovických vrchů a blízký Zlín, ale na obzoru mohou spatřit také Svatý Hostýn nebo vzdálený Radhošť. Otevírací dobu rozhledny najdete na internetu nebo v infocentru ve Vizovicích - standardně bývá přístupná o víkendech od konce března do poloviny listopadu. Na letošní 22. březen připravují členové KČT Vizovice akci Otevírání rozhledny .

Z Vizovic vedou na rozhlednu hned tři značené turistické trasy KČT spojené částečně s NS Vizovické prameny a Vizovické vrchy.

Zelená vás zavede nejkratší cestou k rozcestníku pod rozhlednou. Červená na Spleteném vrchu se napojuje na modrou a vede kolem další zdejší památky, zříceniny Janova hradu. Obě trasy jsou spojeny s NS Vizovické prameny. Poslední, žlutá trasa, vede přes obec Lhotsko u turistického rozcestníku Pod Suchým vrchem se setkává opět s modře značenou trasou, která vás dovede k rozhledně Doubrava. Tato trasa je spojena s NS Vizovické vrchy.

Ve stráni nad Lhotskem se ohlédněte, spatříte v dálce druhou rozhlednu, Vartovnu. V mírném stoupání lesní cestou vedenou pod korunami vzrostlých smrků se dostanete až k rozcestníku Pod Suchým vrchem, kde se napojíte na modře značenou turistickou trasu. Než tak učiníte, doporučuji udělat si malou zacházku po žluté značce ke kapličce na Františku a k o něco níže položené lesní studánce. Po hřebeni se pak lesní cestou dostanete až k cíli své cesty, k rozhledně na Doubravě.

Zpátky do Vizovic se můžete vydat dvěma směry. Jedna možnost je pokračovat po modré značce k rozcestníku na Spleterém vrchu a pak po červené značce KČT sejít do Vizovic.

Druhá možnost je odbočit pod rozhlednou a vracet se do Vizovic po zelené značce KČT. Trasa po zelené značce vás zavede k Chladné studni s kapličkou Panny Marie Lurdské. K tomuto prameni se vážou zázračná uzdravení dvou dětí od španělské chřipky a slepoty. Otec dívky, která měla být uzdravena působením místního pramene, postavil v roce 1905 kamenný portál, k němuž pak v roce 1937 byla přistavěna kaple.

Od kaple vás zpevněná lesní cesta zavede dolů z Vizovických vrchů do východiště vaší cesty, do Vizovic. Pod rekreačním komplexem Revika se nachází další pramen. Přístřešek a jeho stavební úprava  je dílem členů místního Klubu českých turistů.

Celá trasa v délce zhruba 15 km je příjemnou a nenáročnou relaxací překrásnou přírodou spojenou s poznáním něčeho nového, zajímavého. A pokud nenajdete odvahu vystoupat na vyhlídkovou plošinu, krása místní přírody vám to vynahradí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám