Hlavní obsah

Rozhledna a salaš Travičná zvou na výlet do okolí Strážnice

Novinky, Jiří Cysař

Za dvěma zajímavými turistickými cíli jsme se vydali cestou po moravských městech. Nedaleko Strážnice nám byla doporučena rozhledna a blízko ní salaš. Obě nabízejí poučení i zábavu, a tak z toho byl celodenní výlet.

Foto: Eliška Bečková

Výhled z rozhledny Travičná

Článek

Autobus ze Strážnice nás přes obec Radějov dovezl k vodní nádrži Lučina nad Tvarožnou Lhotou, kde je stejnojmenná rekreační oblast. Po žluté značce jsme vyrazili k rozhledně Travičná otevřené v roce 2001. Pohodlná cesta vede lesem, který v teplém letním počasí skýtá příjemný stín.

Ještě, než jsme dorazili k rozhledně, zastavujeme na salaši Travičná – výletním areálu se zaměřením na ekologickou výchovu a řemesla. Už z dálky toto zaměření naznačují pasoucí se ovce v ohradách před areálem.

Jeho součástí je malé muzeum kopaničářských roubených staveb, salaše, ekologická naučná stezka se sedmi zastaveními, arboretum 23 původních dřevin Bílých Karpat a sportovní atrakce pro malé i velké – lávky, lanovky, lana, horolezecký strom.

V areálu je také přírodní amfiteátr pro kulturní akce a tábořiště pro stany i týpí. V okolí se pak pasou ovce, kozy a koně. Na nich si zájemci mohou domluvit vyjížďky.

Děti si užijí

Žíznivý turista uvítá po příchodu možnost občerstvení domácí bezinkovou limonádou. Během návštěvy jsme si prohlédli interiéry staveb, ohrady se zvířaty a mohli jsme přihlížet budování další části určené pro dětské hry poblíž amfiteátru. Děti tady šplhají v pavučině z lan, užívají si skluzavky pod vyřezávanou slepicí.

Zaujal nás i xylofon z různých stromů, kde jsme mohli vyzkoušet, jak které dřevo zní. Také je tady k vidění strom Slovácka – oskeruše. Ze staveb si můžeme prohlédnout například kopii dvouprostorového obytného domu z karpatských kopanic z 19. století. V takovém příbytku se pracovalo a žilo, v zimě i se zvířaty. Obytný prostor vyhřívala pec s plotnou.

Výhled od Pálavy po Beskydy

Po prohlídce salaše Travičná pokračujeme dál po cestě směrem k vrcholu kopce, kde se tyčí rozhledna Travičná. Vystoupat na ni lze po 177 schodech, výhled je z výšky 34 metry a celková výška rozhledny je 52,6 metru. Byla postavena v nadmořské výšce 372 m a nabízí výhled na celou oblast Pomoraví, od Pálavy přes Chřiby až po Beskydy.

Před výstupem na rozhlednu se můžeme posadit v atriu ke stolům a občerstvit se. Je tu také expozice o přírodě a kultuře kraje. Výstup po točitém schodišti je pak sice náročný, ale výhled na okolí je velkou odměnou. Nákresy na mapkách ukazují, na které obce a pohoří se díváme.

Pohled z rozhledny jihozápadním směrem přes Hodonín začíná na hřebenech Pálavy, pokračuje přes severozápad dlouhou hradbou Ždánického lesa a Chřibů. Tady nelze přehlédnout známý hrad Buchlov se sousedící kaplí sv. Barbory.

Dál na sever jsou vidět jezera u Ostrožské Nové Vsi a směrem přes Veselí nad Moravou jde pohled za Uherské Hradiště až k Hostýnu. Na severovýchodní straně návštěvníka může zaujmout proslavené poutní místo - Svatý Antoníček u Blatnice a ještě dál na obzoru je vidět hřeben Vizovických vrchů. Zbytek pohledu zaujímají Bílé Karpaty, kterým dominuje nejvyšší vrchol 970 metrů - Velká Javořina.

Po krátkém odpočinku po výstupu se vracíme k přehradě Lučina.

Reklama

Výběr článků

Načítám