Hlavní obsah

Roubíčkovi představují na Špilberku výběr ze svého rozsáhlého skleněného díla

Novinky, Jiří Smutný

Muzeum města Brna otevřelo na hradě Špilberk výstavu Miluše a René Roubíčkovi - Sklo. Jde o ukázku z tvorby dvou významných osobností našeho sklářského umění, přizpůsobenou omezenému prostoru královské kaple.

Foto: Jiří Smutný

Mistr a jeho dílo. Jak je vidět, některé jeho výtvory ho převyšují

Článek

Manželé Roubíčkovi se sice oba zabývají prací se sklem, ale jejich přístup je odlišný. René Roubíček je znám svým svobodným přístupem k tvorbě. Výsledkem jeho práce jsou nejen rozměrné monumenty a světelné kompozice, ale i komornější objekty, jako lustry nebo skleněné vitráže. Většinou jde o práci s průhledným sklem, při které má velký význam prostor a světlo.

Miluše Roubíčková si pro svoji tvorbu zvolila naopak sklo neprůhledné s použitím pestrých barev. Autorku oslovují zcela obyčejné předměty, jako například nákupní tašky, zavařeniny, květiny ve váze, ovoce na talíři, bábovka na podnose nebo velikonoční kraslice v misce. Výsledkem její tvůrčí činnosti jsou objekty a plastiky spíše komorní až intimní, plné poezie.

Význam a úroveň tvorby obou umělců dokládá množství ocenění, která dostávají průběžně od padesátých let minulého století. Už v roce 1958 obdrželi společně Velkou cenu na Expu v Bruselu za prostorovou kompozici s názvem Sklo - hmota - tvar - výraz. Sama Miluše Roubíčková získala první významné ocenění, stříbrnou medaili na Trienále v Miláně, ještě o rok dřív. Sbírku významných poct a ocenění završilo v roce 2007 uvedení Reného Roubíčka do Síně slávy Czech Grand Design.

Výstava na Špilberku potrvá do 6. září.

Reklama

Výběr článků

Načítám