Hlavní obsah

Řopík na Křížovém buku si prohlédl i Adolf Hitler

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pás železobetonových pevnůstek i tvrzí postavených koncem 30. let minulého století podél hranic měl zadržet rozpínající se Německo. Mnichovská dohoda učinila obranným plánům konec, i přesto v mobilizaci byly objekty bleskurychle obsazeny čs. armádou.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Dokončena byla část opevnění, řada úseků zůstala ve výstavbě. Exponovaná oblast hranic ale byla většinou bunkry zabezpečena, avšak bez potřebné těžké výzbroje a ocelových kopulí a zvonů na tvrzích. Po obsazení Sudet se přijel na naše opevnění podívat i říšský kancléř Adolf Hitler.

Zfanatizovaní Sudeťáci řvoucí o konečném připojení k německé Říši v rámci nově utvořené župy Sudety mu uspořádali velkolepé přivítání. Při své cestě navštívil několik pevnůstek, na Křížovém buku nad Českou Kamenicí je jedna z nich. Existuje i dokumentární foto Hitlera nakloněného k boční stěně objektu vz. 37 a naslouchajícího výkladu své generality. 

Stezka československého opevnění 

Sedlo na Křížovém buku, kde ve dnech 18. - 21. července 1757 v sedmileté válce mezi Rakouskem a Pruskem došlo ke krvavé řeži, stojí v lese několik řopíků. Na dohled od parkoviště uvidíte budovu hájovny, na orientační tabuli vztahující se k bunkrům i na několik webových odkazech najdete informaci o soukromém vojenském muzeu.

„To je minulost, léta stará,“ říká pan Haman, kterému muzeum patřilo. Než ta tabule vznikla, už sbírka přestala existovat, v místnosti, kde prodává zejména turistické kalhoty, najdete její skromné pozůstatky.

Několik informačních tabulí umístěných v lese vysvětluje tehdejší vojensko-politickou situaci, dokumentuje výstavbu bunkrů na dobových fotografiích v konfrontaci s dnešním stavem. Na dalším panelu najdete situační plán a nárysy objektů podle typů. Řopík na Křížovém buku byl první pevnůstkou, jíž Hitler při své cestě po severu Čech  6. října 1938 navštívil. Pevnůstku u Mařenic místní obyvatelé slavnostně vyzdobili, aby mohli svého obdivovaného vůdce přivítat s plnou parádou.

Hitlerem navštívený řopík M1/234/A-180 se objevil na pohlednicích, Mařeničtí se chlubili do světa, jaké cti se jim dostalo. Po pár letech do Říše skutečně šli a velmi rychle. Zmíněný bunkr na Křížovém buku leží při cestě z Kamenice do Chřibské, přístup k němu je po lesní cestě, na silnici se zastavit nedá, je to v celkem nepřehledném úseku. Řopík je průlezný, dobře zachovalý.

Hitler se zastavil i na dalších objektech, např. v Orlických horách, na Ostravsku, v bratislavské Petržalce a u moravského Štatova. Na pevnosti Hůrka přihlížel postřelování dělostřelectvem. Němečtí výsadkáři se na dělostřeleckých srubech Veverka a Jabůrek patřící tvrzi Adam v Orlických horách připravovali k výsadku na belgickou tvrz Eben-Emael.  

Reklama

Výběr článků

Načítám