Hlavní obsah

Romantický večer s duem Šporcl - Brabec v Písku přitáhl četné publikum

Novinky, Petr Hejna

V úterý 14. června proběhl v píseckém děkanském kostele koncert, jehož základním materiálem byla tvorba virtuózního muzikanta a plodného skladatele, jakým byl Niccolò Paganini.

Foto: Petr Hejna
Článek

Dvojici interpretů a skladatelů, kterými jsou Pavel Šporcl a Lubomír Brabec není třeba příliš představovat, patří po léta mezi excelentní špičku naší současné hudební scény.

Do kostela Narození Panny Marie toto jedinečné duo zavítalo v rámci probíhajícího Svatojánského festivalu 2016. Kromě zmíněného hojně zastoupeného Paganiniho došlo i na jeho současníky, zazněla např. tudíž i skladba napsaná pro cara Mikuláše, kterýžto rozhodně musel být kromě vladařských schopností zručným kytaristou.

V sólových kouscích měla prostor i vlastní tvorba protagonistů večera - Lubomír Brabec přednesl vlastní kompozici, kterou byla variace, sepsaná coby pocta k příležitosti svatořečení sv. Jana Pavla II., pojmenovanou dle kytaristou zpracované papežovy oblíbené písně Fantazia na Góralu, Czy ci nie žal?, zatímco proslulé modré housle Pavla Šporcla daly zaznít tónům naší hymny a jeho variacích na tuto dnes pro nás slavnostní skladbu.

A jih Čech se má ještě na co těšit - zanedlouho, tedy18. června, vystoupí v Kašperských Horách Lubomír Brabec s mezzosopranistkou Martinou Kociánovou, známou též coby tvář televizních obrazovek i moderátorku rozhlasových vln.

Na varhanní tvorbu mohou milovníci královského nástroje vyrazit do 18. srpna kláštera Zlatá Koruna. Píšťaly tamních barokních varhan rozezvučí prof. Jaroslav Tůma, opět zde bude k slyšení Lubomír Brabec a také houslista Bohuslav Matoušek, profesor AMU a JAMU.

Poslední srpnový týden poskytnou své útulné prostory pro kytarové recitály šumavské kostelíky - kostel sv. Vintíře v Dobré Vodě s unikátním skleněným oltářem a kostelík Neposkvrněného početí Panny Marie v Hojsově Stráži.

Velkolepé finále završí festival 21. září ve Strakonicích, kdy v kostele sv. Markéty představí Lubomír Brabec v programu Páter Vivaldi svůj čerstvě založený orchestr, tvořený špičkovými muzikanty, z nichž mnozí jsou laureáti ročníků mezinárodní soutěže Brabec Baroque Ensemble. Volyňská rodačka, houslistka Petra Brabcová - Vilánková, přednese stěžejní Vivaldiho skladbu „Léto“ z cyklu Čtvero ročních dob.

Celý festival probíhá pod záštitou ministra kultury a  kardinála Duky, písecký koncert v zcela zaplněném kostele proběhl ve spolupráci s městem Písek a Centrem kultury Písek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám