Hlavní obsah

Romantickou krajinou hradů a divokých skal v povodí Altmühlu

Novinky, Petr Hejna
Aktualizováno

Nedaleko dolnobavorského města Kelheim začíná jak proti toku Dunaje, tak v okolí Altmühlu nečekaně romantická krajina, daná geomorfologií krasové oblasti Bavorská Jura. A tak v blízkosti Regensburgu pojednou má turista možnost kochat se divokou přírodu s doteky historie.

Foto: Petr Hejna

Essing - starý most a Randeck nad ním.

Článek

Malebné miniaturní městečko Essing, ležící na Altmühlu, se pyšní přídomkem Markt, což v dané oblasti značí místo s tržním právem, které nemuselo být ani obehnáno hradbami - postačil val, plot a nezbytností bývala vstupní brána. Poprvé je Essing zmiňován roku 976.

Půvab místa je dán umístěním pod vysokou strmou skalou a rozesetím malebných domků podle typicky krasově zbarvené modrozelené hladiny úzkého ramene řeky. Nad ním se na vrcholku skalního masivu tyčí zachovalá zřícenina hradu Randeck.

Jedná se o jeden z nejstarších hradů v Bavorsku, vystavěný byl kolem roku 1000, dnes je v majetku obce. Až takřka k němu se dá dojet autem, takže zezdola se jevící náročné stoupání je ve finále jen planou obavou.

Po zazvonění u brány dorazí z nedalekého domku správce objektu a za pouhou jednu eurominci ponechá návštěvníky potoulat se volně ruinou, které vévodí věž, z níž se naskýtá nádherný pohled na údolí pod hradem s tokem kanálu Dunaj - Mohan. Z výše se lze kochat barvami Essingu i spatřit vzdálenou pyšně mohutnou dominantu kraje, Halu vítězství (Befreiungshalle) nad Kelheimem.

K nepřehlédnutí je kanál klenoucí dřevěný most, po sedmi letech příprav dokončený roku 1986 a do roku 2006 i nejdelší dřevěný most v Evropě. Díky svému atypickému vlnitému tvaru je nazýván Tatzelwurm podle mýtické alpské bytosti, zčásti hada, zčásti draka s tlapami podobnými kočičím. 

Milovníkům historičtějších zajímavostí však je určen starý dřevěný most v obci, který sice neoslní svou spořejší délkou 48 metrů, ale důstojně končí u gotické vstupní brány (ta je dnes po několika rekonstrukcích v soukromém vlastnictví) do městečka, které je spíše seskupením několika domků mezi skalou a vodou, než obvyklou civilizační zástavbou.

Dál proti proudu lze navštívit mohutný hrad Prunn a o jen něco málo výše městečko Riedenburg s dvěma zříceninami Rabenstein a Tachenstein. Směrem ke Kelheimu, tedy po proudu, zase v těsné blízkosti Essingu, se nechází krápníková jeskyně Schulerloch. A jen zhruba kilometrem za Randeckem stojí v poli skromná kaplička sv. Bartoloměje, kde je možno posedět na lavičce ve stínu stromů u malého jezírka.

Je až neuvěřitelné, že pár desítek kilometrů od Regensburgu je krajina jak vystřižená z uměle přebarvených prospektů turistických kanceláří, zde však ve své ryzí podstatě a čistotě. Kelhaim je od Regensburgu vzdálen 25 kilometrů, z něj je to 16 km do nejvzdálenějšího místa lokality Riedenburgu, Essing leží zhruba v polovině poslední zmíněné trasy. 

V Essingu se nachází v prostorách radnice (pochopitelně skromný a pohledný domek) také informační centrum, kde jsou k mání rozličné prospekty blízkých turistických zajímavostí a mapky okolí i několika uliček Starého i Nového Essingu.

Reklama

Výběr článků

Načítám