Hlavní obsah

Rok šlechty českých zemí v evropské diplomacii provede po významných památkách

Novinky, Vratislav Konečný

Naše památkové bohatství je obrovské, obrovské náklady jsou na jeho údržbu a záchranu. V minulých desetiletích se podařilo zničit víc objektů než ve válkách. Přesto máme milovníkům historie co nabídnout, dějiny se psaly i na našem území. Představí je nový cyklus Národního památkového ústavu.

Foto: archiv NPÚ

Zámek Humprecht - Hrabě Černín v Benátkách

Článek

Národní památkový ústav, který se stará o většinu historických objektů, pokračuje v cyklu tematicky zaměřených výstav. Letošní rok se věnuje na více než než čtyřiceti vybraných objektech tématu šlechtické diplomacie.

V rámci Roku šlechty českých zemí v evropské diplomacii připravil NPÚ ve spolupráci se správci jednotlivých objektů řadu tematických výstav týkajících se nejen danné lokality, ale s přesahem i evropských záležitostí. 

Nezapomenutelný kancléř Metternich

Zámek Kynžvart připomene rozličnými aktivitami roli knížete Klementa Václava Metternicha v evropské diplomacii a bude zároveň centrem letošní Hradozámecké noci poslední srpnovou sobotu (25. srpna). Metternich měl ve své době "prsty" ve všem, co se na evropských panovnických dvorech dělo, je známá i jeho láska ke kněžně Zaháňské, šarmantní dipomatce sídlící v Ratibořicích. Je známa jako paní kněžna z Babičky Boženy Němcové.

Na zámku v Českém Krumlově bude nově prezentován příběh zlatého Eggenberského kočáru, který byl vytvořen v Římě v roce 1638.

Zámek Červená Lhota vzpomene posledního rakousko-uherského velvyslance ve Vatikánu, prince Johanna Schönburg-Hartensteina. 

Habsburské Zákupy

Prohlídková trasa zákupského zámku bude obohacena o tři reinstalované pokoje, které připomenou osobnost Orlíka, vévody zákupského. Zámek miloval císař Ferdinand Dobrotivý, oženil se tu proti vůli habsburského domu arcivévoda Ferdinad.

Zákupy jsou jedním ze zámků, které po válce obhospodařovalo JZD a na jehož záchranu hospodářských objektů půjdou desítky miliónů. Pokud památky přímo nezmizely, jsou mnohé ještě stále v žalostném stavu. Viz Uherčice na Jižní Moravě. 

Sezóna začíná za pár týdnů

Nabídku prohlídkových tras jednotlivých objektů rozšíří i dílčí tematické výstavy a chybět nebudou ani speciální kulturní akce a prohlídky.

Výstava na zámku Hradec nad Moravicí zmapuje životní příběh diplomata Karla Maxmiliána VI. knížete Lichnovského. Výstava Vchynský – diplomat ve službách Valdštejna v Benešově nad Ploučnicí pak bude reflektovat roli hraběte Viléma Kinského ze Vchynic a Tetova v letech 1630–1634 při spiknutí Albrechta z Valdštejna proti císaři Ferdinandovi II. Štýrskému.

Kostýmované prohlídky Duchcova připomenou nejznámějšího milovníka Giacoma Casanovu jako intrikána, špiona a diplomata.

Další speciální prohlídky nabídne např. Hrádek u Nechanic, Hrubý Rohozec, Horšovský Týn, Jaroměřice nad Rokytnou, Kunštát, Kynžvart, Lysice, Mnichovo Hradiště, Mníšek pod Brdy, klášter Plasy, Litice, Velké Březno a další památky.

Vše na webu

Veškeré informace o akcích spojených s Rokem šlechty českých zemí v evropské diplomacii včetně kalendáře akcí naleznou návštěvníci na webových stránkách Národního památkového ústavu.

Své cesty po památkách navíc budou moci zaznamenávat do nového „Zápisníku návštěvníka památek“, který NPÚ na novou sezónu připravuje.

Reklama

Výběr článků

Načítám