Hlavní obsah

Rocková zpěvačka Tanja chystá nové album i koncerty, za zády bude mít kapelu Ahard

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se koncem 80. let objevila na scéně tehdejší československé populární hudby zpěvačka Tanja, měla okamžitě úspěch. Publiku se líbil její rockový projev i písničky. Přesto na pár let utlumila kariéru, aby letos opět přitvrdila.

Foto: archiv Tanja

Rockerka Tanja chystá sérii koncertů i nové album.

Článek

Dětství prožila jako Táňa Kauerová ve Vratimově u Ostravy. Už v době studia na ostravském gymnáziu zpívala s kapelou Feferón a vedle toho studovala zpěv soukromě. Po maturitě zpívala dva roky v zahraničním angažmá. Ještě předtím však zabodovala na řadě soutěží mladých zpěváků, rovněž na Vratimovské zlaté růži, kterou vyhrála.

Jako vítězka konkurzu objevila v televizní show Hany Zagorové, což ji přivedlo ke spolupráci s rockovou skupinou Citron. I když nikdy nebyla členkou této kapely, získala „nálepku“ rockové zpěvačky a s Citronem úzce spolupracovala. Mnozí členové této kapely ji doprovázeli jak na koncertech, tak na deskách. Jejím prvním manželem byl kapelník Radim Pařízek, s nímž má dceru Nikolu. 

Zatímco v roce 1987 byla vyhlášena Objevem roku, o dva roky později obsadila v anketě Zlatý slavík třetí místo. Natočila tři alba a několik singlů, z nichž vzešly hity jako Ďábel se svatozáří, Nad hlavou létá rokenrol, Pád do nebe, Žhavá cesta nebo Kam jen jdou lásky mé, což byl duet s Ladislavem Křížkem.

Po roce 1993 se nadlouho odmlčela, teprve po čase vystupovala v různých konstelacích, například s kapelou Aréna nebo v seskupení kolem kytaristy Míly Benýška. Jako vokalistka se v roce 2007 podílela i na představení Dobře placená procházka, kterou na scéně Národního divadla v Praze režíroval Miloš Forman se svými syny.

Během loňského roku absolvovala velmi úspěšné turné se skupinou Citron, s níž navštívila patnáct největších českých měst.

„Když jsem se odstěhovala z Ostravy,” vzpomíná Tanja, „bydlela jsem kousek od Prahy. Věnovala jsem se jak zpívání, tak práci v kosmetickém salónu. Pracovala jsem také pro jednu kosmetickou firmu, tak toho bylo docela hodně. Jednoho dne jsem si řekla, že to nějak všechno postrádá smysl a s přítelem odletěla do Řecka. To bylo před třemi lety, tehdy jsme v Řecku rok zůstali. Potom jsme se přestěhovali do Německa, kde teď bydlíme, do Česka ale jezdím na koncerty i za rodinou, pořád se vracím. Dcera už je dospělá, studuje dvě vysoké školy, taky byla rok v Jižní Americe a dnes pracuje u Radima v televizi.”

V těchto dnech zpěvačka zkouší a připravuje nový repertoár, a to se skupinou Ahard z Karviné, v květnu začnou koncertovat a koncem roku plánují vydat společné CD.

A jak budou vypadat koncerty?  Objeví se na nich i staré pecky? „Na starých peckách je můj nový koncertní program postaven. Song Nad hlavou létá rokenrol je hlavním těžištěm programu a starší věci jsou linoucí se "červenou nití" celou koncertní show. Ale repertoár je složen také z novějších songů, a v blízké budoucnosti přibudou i úplně nejnovější písně nových autorů,” říká Tanja.

„Všechno je to samozřejmě rock a už spolupráce se skupinou Ahard ukazuje, kam se tato cesta bude ubírat. Pro mě je to šarmantní rock se všemi prvky, který tento styl nabízí,” dodala zpěvačka, která se letos zúčastní i několika rockových festivalů včetně Master Of Rock.

Reklama

Výběr článků

Načítám