Hlavní obsah

Rock a obrazy v knihovně? Jen zdánlivě nesourodá kombinace

Novinky, Ilona Salajková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rok s „rockem“ se sešel a v Městské knihovně v Mikulově se potkali přátelé výtvarného umění a skvělé muziky. Výtvarník Karel Provázek vytvořil nový soubor obrazů, pozval své hudební přátele a tato kombinace způsobila, že knihovna téměř praskala ve švech.

Foto: Ilona Salajková
Článek

Mikulovský výtvarník Karel Provázek se rozhodl po loňském úspěchu své výstavy, že by se tato akce mohla stát tradiční. Vzhledem k tomu, že mu pracovní povinnosti nedovolují malovat celoročně, v listopadu začal vytvářet svá díla, určená právě pro výstavu v knihovně.

Jak se mu tento počin vydařil, mohli zhodnotit návštěvníci Literární galerie knihovny. Dominantou je obraz Krista, který je znázorněn dynamickým a expresivním způsobem. Dva obrazy Šachovnice nás uvádí k zamyšlení: Patří k sobě? Patříme k sobě? Nebo stojíme proti sobě? Je život černý a bílý nebo skýtá mnohá barvitá překvapení?

Autoportrét a portrét Marylin nenechá nikoho na pochybách, že je Karel Provázek velkým umělcem s osobitým rukopisem. Pouze akt ženy u některých z návštěvníků z řad mužů vyvolal obavy, zda modelem nestála právě ta jeho. To však umělec stále popírá, jedná se prý o čirou fantazii.

Tento páteční podvečer však nebyl jen o výtvarném umění. Kapela, která se pro tento večer nazývala KrJaVe (Krčma, Jaroň, Veselský) předvedla takové hudební rockové show, že je škoda, že knihovna nenabídla větší prostor pro posluchače.

Stálo se na chodbě i schodišti a ti, co nestihli přijít včas, byli ochuzeni o mimořádný hudební zážitek. Především virtuozita kytaristy a zpěváka Romana Krčmy přesahuje rámec hudebníka, který vystupuje na veřejnosti jednou ročně. Měl by stát po boku našich největších kapel a možná nejen našich.

Díky Karlovi Provázkovi a Městské knihovně v Mikulově se rok s rockem a výtvarným uměním sešel. Těšíme se na příští. Jen doufáme, že v důstojnějších a především větších prostorách. Výstava je přístupná v otevírací dny knihovny do konce dubna.

Reklama

Výběr článků

Načítám