Hlavní obsah

Robot vytvoří na brněnském výstavišti sochu Tomáše Garrigua Masaryka

Novinky, David Zouhar

Přes dva metry vysoká bude socha Tomáše Garrigua Masaryka, kterou vyfrézuje robotická ruka. Stane se tak přímo před zraky návštěvníků Mezinárodního strojírenského veletrhu, který se koná od 1. do 5. října na brněnském výstavišti.

Foto: David Zouhar

Robot Kuka, který vytvoří sochu Masaryka, dorazil na brněnské výstaviště.

Článek

Socha bude replikou díla, které zdobilo Rotundu výstaviště při otevření areálu v roce 1928. „Podkladem pro její výrobu jsou data získaná 3D skenováním modelu sochy, který je uchovaný v depozitáři Národního muzea. Získané informace prošly speciálním softwarem, ve kterém se naprogramovaly obráběcí strategie pro třímetrového robota Kuka, který sochu v pavilonu A1 vytvoří," popsal mluvčí veletrhu Jiří Erlebach.

Kromě uměleckého díla se ve stejné hale představí dalších 99 příběhů průmyslových legend uplynulého století, například Tatra T87 Hanzelky & Zikmunda nebo motorový vůz M260.0 „Stříbrný šíp“. Všechny příběhy jsou součástí projektu 100RIES, který oslavuje sto let Československa i 60. mezinárodní strojírenský veletrh.

Jubilejní rok se promítl i do dalších aspektů veletrhu, jako je třeba volba partnerské země. „Tou je letos Slovensko. To se na více než tisíci metrech čtverečních pochlubí tradičními, ale i novými progresivními firmami," nalákal Erlebach.

Návštěvníky kromě toho čekají také nejnovější roboty, oblíbená expozice výrobků z 3D tisku a bohatý doprovodný program. „Jeho jádrem jsou samozřejmě odborné přednášky, ale lidé se mohou těšit i na veletrh pracovních příležitostí," řekl mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám