Hlavní obsah

Robert Rohál prezentuje v Kroměříži svůj fotografický cyklus Romance o Krásce a Zvířeti

Novinky, Dana Ehlová

Úspěšně dopadlo slavnostní otevření výstavy fotografií Roberta Rohála, které proběhlo 17. července v kroměřížské cukrárně Amadeus a obohatilo ho hudební vystoupení Hany Feltlové a Stanislava Malého.

Foto: Miroslav Pláňava

Výstavu fotografií Roberta Rohála zahájila Soňa Drábková.

Článek

V příjemném prostředí se sešlo několik desítek lidí, aby si prohlédlo autorův cyklus Romance o Krásce a Zvířeti.

Vernisáž zahájila Soňa Drábková, která seznámila přítomné s uměleckými peripetiemi Roberta Rohála. Mimo jiné uvedla, že autor má za sebou deset let tvůrčí činnosti (2005 – 2014) a za tu dobu absolvoval pětapadesát výstav prakticky po celém Česku. V posledních letech se zabývá především stylizovanou černobílou fotografií.   

Loni poprvé vystavoval na Slovensku ve Zvolenu. Mezi české „štace“, na které rád vzpomíná, patří například zámek v Doudlebách nad Orlicí, Dobruška, Třebíč, Zlín, Ostrava, Brno nebo Praha, ale také hrady Karlštejn a Křivoklát. Cení si i výstavy, již měl před třemi lety v Národním muzeu fotografie v Jindřichově Hradci.

„Letos jsem vůbec nechtěl vystavovat, chtěl jsem si dopřát pauzu, ale nakonec mě zlákaly krásně zrekonstruované prostory cukrárny Amadeus v Kroměříži. Myslím, že i kolekce Romance o Krásce a Zvířeti, kterou jsem loni prezentoval na dvou místech v Česku a jednou na Slovensku, se tam docela hodí. Jde o romantický cyklus na téma známého pohádkového příběhu vyprávěného mýma očima na ploše dvaceti foto obrazů. Vzpomínám rád i na vlastní focení, které probíhalo předloni na několika hradech a zámcích, přičemž Zvíře mi na fotkách ztvárnil režisér Peter Gábor, zatímco v Krásku se proměnila Karolína Bubelová,“ říká Robert Rohál.

V rámci vernisáže zazněla i celá řada žánrově rozmanitých skladeb a písní v podání houslistky a zpěvačky Hany Feltlové a kytaristy Stanislava Malého. Je to právě kroměřížská cukrárna Amadeus, kde toto hudební duo hraje poměrně často.

Fotografická výstava Romance o Krásce a Zvířeti, která je k vidění - díky provozu cukrárny - prakticky denně, potrvá do konce září 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám