Hlavní obsah

Robert Rohál míří do Olomouce, ve Vile Primavesi vystaví svou fotografickou tvorbu

Novinky, Dana Ehlová

Černobílé fotografie vystaví ve dnech 9. a 10. září ve slavné olomoucké Vile Primavesi Robert Rohál. Jeho výstava nabídne kolekci ženských portrétů a proběhne v rámci Dnů evropského kulturního dědictví.

Foto: Dana Dopitová

Fotograf Robert Rohál představí kolekci nazvanou "... láskou a múzou políbená" ve Vile Primavesi v Olomouci.

Článek

Opravené historické prostory ve Vile Primavesi budou veřejnosti zpřístupněny poprvé. Návštěvníci se podívají do haly, což bylo místo setkávání rodiny Primavesi s přáteli, dále pak do secesní jídelny z roku 1913, na terasy a do zahrady na hradbách. Otevřeno bude v sobotu 9. září od 10 do 18 hodin, v neděli od 10 do 13 hodin.

V pokojích pána a paní domu bude k vidění výstava fotografa Roberta Rohála, který tu představí kolekci nazvanou "... láskou a múzou políbená".

"Moc si této příležitosti vážím a musím poděkovat milé paní Honzíkové, současné majitelce, která tento stavební skvost v Olomouci uvedla do života. V nádherné secesní vile, kde pobýval a tvořil třeba i významný malíř Gustav Klimt, je nepopiratelný génius loci, což jsem si uvědomil už  během první návštěvy,"  podotkl autor fotografií.

Robert Rohál, který působil léta jako novinář a poslední tři roky pracuje v Domě kultury v Kroměříži, fotí a vystavuje přibližně patnáct let. Zabývá se především černobílou fotografií a nejraději fotí lidi, jež stylizuje do různých postav a příběhů. 

Za sebou má přibližně padesát výstav prakticky po celé republice (Praha, Brno, Ostrava, Zlín, Třebíč, Jindřichův Hradec, Rájec nad Svitavou, Hukvaldy, Karlštejn, Křivoklát, Kroměříž, Dobruška, Doudleby nad Orlicí...), ale rád vzpomíná i na svou výstavu ve slovenském Zvolenu. V tamní galerii Stará radnica představil retrospektivní kolekci Věčné návraty.

Vedle fotografické tvorby je autorem padesáti knih. Zatímco první knížka mu vyšla už před  devatenácti lety, ta prozatím poslední se objevila na pultech knihkupectví letos v červnu. Jmenuje Helena v proudu času a jde o faktografickou knížku o zpěvačce Heleně Vondráčkové, která letos oslavila významné životní jubileum. 

Reklama

Výběr článků

Načítám