Hlavní obsah

Řízený odstřel zneškodnil 70 let ukrytou munici

Novinky, Stanislava Dvořáková

V obci na Lanškrounsku byla při čištění studně objevena nebezpečná funkční munice z 2. světové války.

Foto: PČR

Ke zneškodnění munice byli povoláni pyrotechnici z Pyrotechnické služby expozitury ve Frýdku-Místku a Olomouce.

Článek

V roce oslav 100 let výročí vzniku Československa charakterizovaného boji za svobodu, milióny obětí dvou světových válek a četnými památníky i v současné mírové době se ještě jako memento vynořují nebezpečná místa s pozůstatky funkční munice. 

Důkazem je nález majitele domku na Lanškrounsku, který užívá studnu jako zdroj pitné vody a rozhodl se dát ji řádně vyčistit. Ve vytěžené hmotě ze dna studny pak spolu s pracovníky firmy nalezl množství nebezpečného střeliva z 2. světové války.

O svém nálezu ihned informoval Policii České republiky - KŘP Pardubického kraje. Ta podle sdělení tiskové mluvčí Lenky Vilímkové z 4. října místo zajistila a na pomoc přivolala pyrotechnika z Pyrotechnické služby expozitury Frýdek-Místek, který provedl nezbytná opatření pro zajištění bezpečnosti.

Následující den ve spolupráci s dalším kolegou z Pyrotechnické služby expozitury Olomouc a hasiči bylo postupně vyneseno z hloubky 24 metrů 108 kilogramů zkorodované pěchotní munice a 3 kusy ručních granátů typu RG vzor 39, RG F1 a RG vzor 34.

Zasahující pyrotechnici okamžitě zajistili ruční granáty vzoru F1 a 34, které označili stále za velmi nebezpečné, a proto je na místě zneškodnili řízeným odstřelem. Ostatní vynesenou munici odvezli ke zničení na stálou trhací jámu.

Tento nález však není ojedinělý. Další oznámení přišlo od majitele domu na Českotřebovsku, který při demolici části objektu nalezl 221 kusů střeliva různých ráží, které bylo následně Policí ČR také zajištěno a zneškodněno.

Reklama

Výběr článků

Načítám