Hlavní obsah

Říčanská Galerie Kotelna zve na výstavu Sen / Den

Novinky, Eva Kočová

Výstava Sen / Den představuje práce čtyř absolventů Akademie výtvarných umění a Vysoké školy uměleckoprůmyslové, kteří pracují s fenoménem přírody jako s prostorem mysli, ve kterém realizují obrazy svých snů skrze malbu, sochu a site specific instalace.

Foto: Eva Kočová

vernisáž výstavy

Článek

Výstava Sen / Den představuje čtyři autory Lindu Gureckou, Annu Plešmídovou, Patrika Proška a Štěpána Beránka. Autory spojuje inspirace přírodou, ale liší se jejich přístupy a výstupy.

Linda Gurecká představila portréty stromů na širokoformátových obrazech, stvoření z mechu a samorostů a akvarely z lesa, Anna Plešmídová vystavuje svou lásku ke krásám přírody v podobě obrazů hub, mechu a kamenů od realistických detailů po abstrakce.

Patrik Proško představuje své životní cesty na fotografiích, neb jinak bychom museli stejně jako on ujet tisíce kilometrů abychom jeho vtipná a dechberoucí díla mohli spatřit. Jeho dílem se výstava rozšířila i do prostoru parkoviště před galerií, kde vzbuzuje velké ohlasy nově příchozích.

Štěpán Beránek instaluje v galerii část ze sousoší ptáků, kteří jsou interpretací biblického Janova zjevení.

Provázeni snem

Proč název výstavy Sen / Den? Motiv si vystavující vypůjčily ze známé knihy Dona Miguela Ruize "Čtyři dohody". Inspirace na téma Sen / Den je vlastně filozofickou úvahou o tom, jak lidská bytost prochází svým bytím a existencí na tomto světě.

Je vlastně zamyšlením nad tím, jak sen ve stavu, kdy mozek spí, plynule přechází a provází nás stavem bdělým. Někdy si jsme schopni sen uvědomit eventuálně zapamatovat a někdy se probuzením rozplyne. Nikdo z nás nedokáže tvrdit, že sen, který se mu zdál, není základem nebo příčinou jeho chování ve stavu bdělém nebo naopak. Sen každého jedince je jiný. Jenom bdělým stavem se podřizujeme zajetým stereotypům a chování našeho okolí.

A tak milióny snů společnosti a jejich zhmotnění jsou možná základem chování lidské civilizace, ale kdo ví a kdo to může tvrdit. A tak se můžeme jenom snažit si naše hezké sny plnit a na špatné zapomenout.

Na výstavu se můžete do říčanské galerie Kotelna přijít podívat do 12.10. 2017. Pokud chcete o autorech a jejich tvorbě vědět více nezapomeňte na komentovanou prohlídku spojenou s promítáním filmu konanou ve čtvrtek 5.10. od 18.30.

Reklama

Výběr článků

Načítám