Hlavní obsah

Rhodská Kalithea – pocta Řeku Anthonymu Quinnovi Zorbovi

Novinky, Vratislav Konečný

Legendární film Řek Zorba, patřící do zlatého fondu kinematografie, se natáčel v roce 1964 zčásti v termálních lázních Kalithea nedaleko hlavního města Rhodosu. Jedna z nehezčích sekvencí se zabírala o několik kilometrů déle, v dlouhé písčité zátoce, jež nyní nese Quinnovo jméno.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Slunce tu pere, ale v bývalých termálních a slunečních lázních Thermai Kalythiai, kde prameny již dávno vyschly, je na lehátcích ve stínu palem velmi příjemně. Objekt  leží obklopen nádhernými sady, převládají květy bouganvilií.

Branou mezi dvěma věžemi sejdete do zátoky, která lázně obklopuje. Komplex Kalithea postavili ve 20. letech minulého století podle návrhu italského architekta Pietra Lomabardiho. Hlavní část se nachází vpravo. Zde je v jedné ze síní výstava fotografií z filmů, které tu byly natáčeny.

Dominuje Zorba, ale i Děla z Navaronne, Útěk z Athén a řada dalších. Zorbu, na němž si tu velmi zakládají- je zdejší ikonou, připomíná i z reproduktorů pouštěná filmová hudba. Komu je to málo, může si koupit muziku nahranou na CD, nebo jsem zahlédl i DVD s uvedenými filmy.

Zátoka má nádherně tyrkysově azurovou vodu, je tu spousta lehátek a stolků, kde si můžete odpočnout a nechat si přinést nějaký nápoj. Moře je tu vyhlášené mezi potápěči, perfektní viditelnost a i podmořský život. Je to zkrátka parádní místo pro koupání, Zorba sem, Zorba tam.

Sever ke koupání moc není

Malebná je i  několik kilometrů vzdálená zátoka Tsambika se stejnojmenným klášterem, najdete tu i jednu z nejhezčích pláží Rhodu. Jižní část ostrova je vyloženě koupací, jsou tu soustředěny hotelové resorty, dlouhé písečné pláže jsou v sezoně narvány lehátky. Severní strana je divočejší, tady tolik míst ke koupání není.

Na ostrově se nudit nebudete, je tu řada historických památek. Proslulý kromě hlavního města je se svou akropolí Lindos, staré hrady nebo antické památky ve vnitrozemí či vyhlášené Údolí motýlů. Romantické jsou vesničky na severní straně ostrova.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám