Hlavní obsah

Řezno, město císařů a králů, chtěli Němci před půl stoletím zčásti srovnat se zemí

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ještě v 60. letech minulého století se v Regensburgu, česky Řezně, uvažovalo o zbourání historické zástavby a vybudování nové městské části. Mohlo se stát, že by architektonický skvost připomínal reálsocialistická centra některých našich měst. Dnes jsou všichni rádi, že se tak nestalo.

Foto: Vratislav Konečný

Svatopetrský dóm, na parníku najdete muzeum, zcela vpravo budova "klobáskárny".

Článek

Rád jezdím do Řezna, i jeho okolí. Město je spjato s českými dějinami, ve Staré radnici na říšských sněmech zasedali i naši potentáti.  

Na městském seznamu najdete na 1500 stavebních památek; 984 z nich tvoří komplex starého města s historickou čtvrtí Stadtamhof, v roce 2006 zařazený na seznam Světového kulturního dědictví UNESCO.

Nejhezčí pohled na město je od řeky

Kamenný most je spolu s katedrálou svatého Petra nejfotografovanější památkou, také si to zaslouží. Je nejen pěkný, ale městu dopomohl k rozkvětu, vybíralo se na něm mýto a Řezenští bohatli. Byl prý předlohou pro pražský Karlův.  

Městská historie je stará přes 2000 let, po Římanech toho tu moc nezůstalo, nesmím opomenout Porta Praetoria, ale vedla tudy proslulá římská Limes. Nedaleko Řezna u Kelheimu začíná asi 550kilometrová naučná stezka po římských památkách, tudy vedla západní hranice impéria.

Když už jsme u Kelheimu - jednak je tu monumentální památník vítězství nad Napoleonem, rozhodně stojí za návštěvu, ten sál musíte vidět. Jednak odtud odjíždějí lodě přírodním divem, vápencovou soutěskou Donaubruch do nedalekého kláštera Weltenburg, kde se vaří nejstarší klášterní pivo.

Památky, kam se podíváte

Památky začínají již nedaleko nádraží, proslulý je Taxisovský palác, poté se pomalu vnoříte ze širokých ulic do uliček a malebných zákoutí. Samozřejmostí je navštívit chrám a náměstí Krauterermarkt s kostelem sv. Jana, muzeum chrámového pokladu, patricijský palác u brány Heuport a historickou lékárnu Adler.

Narazíte na množství vysokých obytných věží, na sever od Alp ojedinělý fenomén, původ mají v Itálii. V centru vyhledejte Info kancelář, tam vám poradí, kde co najít, co nepominout, průvodce mají i v češtině, a rozumí česky. 

Nejraději to mám na nábřeží, pohled na řeku i město je uchvacující, měl bych být patriotický vůči Praze, ale tady nenajdete souvislé tretkoviště lemující Královskou cestu až na Hrad a cizojazyčné prodavače suvenýrů.

Nezapomeňte se podívat k domku Johanna Keplera, dvorního astrologa Jeho Milosti cisaře Rudolfa II. Zemřel v Řezně, má tu muzeum. Kostel sv. Ulricha s diecézním muzeem, bývalé probošství chrámu,Dachauplatz, Neupfarrplatz, Alter Kornmarkt, Kohlenmarkt a Zieroldsplatz, Rathausplatz a Haidplatz - to jsou další místa, jež byste rozhodně vynechat neměli.

Pivo, klobásky a hořčice

Kousek od mostu si zajděte do jedné z nejstarších klobáskáren, uzeniny tu mají přenáramné. Ke klobáse patří bavorské zelí, k zelí pivo. 

V zábavním parku za městem narazíte v pivním stanu na malý Oktoberfest, krojované číšnice s věnci tupláků - pivaře nebe peklo ráj. V ulici Untere Bachgasse zakoupíte slavnou sladkou domácí hořčici Luisy Händlmaierové. Že jde o nejlepší hořčici na světě, o tom nemůže být prakticky vůbec pochyb – tvrdí to příznivci této rodinné značky s dlouhou tradicí.

A část toho si Bavoři chtěli nechat zničit.

Reklama

Výběr článků

Načítám