Hlavní obsah

Režisér Zdeněk Troška dotočil pohádku Čertoviny

Novinky, Petr Mráček

Natáčení pohádky Čertoviny štáb v čele s režisérem Zdeňkem Troškou nejprve zavedlo do zábavního parku Čertovina nedaleko Hlinska, kde se točily scény v pekle.

Foto: Fénix Film

Čertoviny - Dominick Benedikt, Jakub Prachař, Zdeněk Troška

Článek

Pak se všichni přesunuli do skanzenu v Přerově nad Labem, kam se režisér vrátil natáčet po mnoha letech od vzniku filmu Z pekla štěstí, poté do parku zámku v Dobříši a následně se štáb vydal do jihočeských Vlhlav. 

Točilo se také na hradní tvrzi v Drslavicích. V minulosti byly Drslavice jedním ze dvanácti nejvýznamnějších míst rožmberského panství. Svůj pokoj měl ve zdejší tvrzi i slavný Petr Vok z Rožmberka. Podle pověsti na tvrzi Drslavice nebo v jejím okolí je údajně zakopán zlatý kočár, prý zde došlo k vraždě a podle místní legendy zde pobývá duch Alfonz III. Nicméně za dobu natáčení se žádný duch nezjevil. Režisérovy oblíbené jižní Čechy zastoupily dále Holašovice a Opatovice. 

Jedna z nejnáročnějších scén čekala na filmaře v úplném závěru. Pád velkého kamene, který na chasníka Jana připraví zlomyslný sedlák Kopyto a cesta k objevení pokladu vznikaly na Kokořínsku, kde se nachází také jeskyně Rozbořenka. Zvláště poslední natáčecí dny byly plné akčních scén, a tak když vše šťastně skončilo, nechal se pan režisér slavnostně ostříhat uměleckou maskérkou Nevenou Thielovou, a to přímo na place za asistence celého štábu.

Hlavními hrdiny pohádky Čertoviny jsou dva nešikovní čerti Popelák a Uhelák, kteří jsou vládcem pekel posláni za trest do světa, aby do měsíce přivedli každý jednu hříšnou duši. Jejich úkol se jim však od počátku nedaří, spíše, než aby lidi sváděli k hříchům, tak jim neúmyslně pomáhají. V přestrojení za čeledíny se dostanou na statek a zdá se, že konečně budou mít úspěch. Vypočítavý sedlák totiž chce svoji dceru Haničku provdat za nafoukaného statkáře Kopyta. Hanička však miluje čeledína Jana, a aby vše dobře dopadlo, je potřeba vzít na pomoc pekelné síly.

Režisér Zdeněk Troška však slibuje, že pohádkových čertů z Čertovin není třeba se bát. 

„Bát rozhodně ne, i když určité napětí tam bude. Naopak, budeme jim držet palce, aby sázku nad Luciperem vyhráli. Jde totiž o dva mladé čerty, kteří za trest, že v pekle zlobili, musí přivést každý jednu hříšnou duši. Zdá se jim ale, že na světě potkávají jen samé hodné lidi a nevědomky jim vlastně i pomáhají, místo aby škodili a sváděli k hříchu. A když poznají Jana a Haničku, kterým v jejich lásce brání zlý sedlák, rádi by pomohli i jim. Ale nesmí, Luciper jim to zakázal. Tvrdí, že se každý člověk nechá zlákat bohatstvím a mocí, a to i Jan a Hanička. Čertíci nesouhlasí, a tak se s vládcem pekel vsadí. Jak to dopadne, uvidíte v kinech,” řekl režisér.

V hlavních rolích čertů se představí Jakub Prachař a Dominick Benedikt. Pekelné osazenstvo doplnil ve filmu Karel Dobrý v roli Lucipera. Haničku hraje Sara Sandeva, jejího milého Jana mladý herec Richard Jaroslav Müller, sedláka Oldřich Navrátil, a spoustu dalších.

Do kin uvede Čertoviny společnost Cinemart  4. ledna 2018.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám