Hlavní obsah

Režisér Tomáš Magnusek začíná točit nový seriál a rozšiřuje své Herecké muzeum Viktorka

Novinky, René Kekely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tomáš Magnusek, bývalý učitel, si začal kdysi bez filmové školy, praxe a peněz plnit svůj sen - točit filmy. Dnes je z něj uznávaný režisér, scénárista i producent. Na kontě má filmy, seriály, nyní pracuje na dalším, hodně zajímavém a doslova ze země vydupal herecké muzeum v Babiččině údolí.

Foto: archiv T. Magnuska

Tomáš Magnusek má za sebou už řadu filmů, seriálů, reklam a vytvořil i unikátní Herecké muzeum Viktorka.

Článek

Už v roce 2009 natočil Magnusek svůj první film plný hereckých osobností s názvem Pamětnice, v němž se sešlo 22 hereckých legend, jako Zita Kabátová, Josef Somr, Lubomír Kostelka, Libuše Švormová, Stanislav Zindulka, Jan Skopeček, Antonie Hegerlíková, z nichž někteří už nejsou mezi námi.

Pak se pustil do filmů, které jako jedny z mála opravdu reálně mapují romskou problematiku na školách, s názvem Bastardi. První dva financoval, třetí sám režíroval. Vysloužil si za to jak slova velkého uznání, tak i kritiku či dokonce nadávky do rasistů.

„Je to až komické, protože s Romy nemám problém. Moje žena je dokonce napůl Romka a ti Romové, kteří hráli, to rozhodně nepovažovali za projev něčeho takového. Hodně jsem se inspiroval i vlastními zážitky a prožitky,” prozradil filmařský samouk a bývalý učitel Magnusek.

Pro televizi Barrandov udělal také úspěšný seriál Stopy života, kam se opět mu podařilo obsadit herecké bardy, jako Josefa Abrháma s Libuškou Šafránkovou, Jana Kačera s Ninou Divíškovou, Jana Třísku a mnohé další.

„Když jsem je tehdy oslovoval, počítal jsem i s tím, že mi logicky řeknou, ne, ale nestalo se tak. Nikdo mi neodmítl a o to si toho více vážím,” říká Tomáš Magnusek, autor a režisér i zatím svého nejnovějšího počinu s Jiřím Lábusem a Martinem Dejdarem v hlavních rolích s názvem Kluci z hor.  

„Kdo ho viděl v kině, řekl mi nebo napsal, že je to nádherný příběh ze života. A on opravdu ze života je, stejně, jako doposud vše, co jsem natočil. Potěšilo mě, že i mnohdy obávaná kritička paní Spáčilová napsala veskrze pozitivní hodnocení právě na tento film,” podotkl Tomáš Magnusek.

Z toho, že občas naráží na kritiku, slova neuznání si Magnusek zase tak moc nedělá a jde si dál za svým snem „Snažím se brát si z toho to lepší, více přemýšlím i nad některými chybami, ale hlavně se snažím dělat filmy pro diváky. Jen oni jsou těmi objektivními kritiky. Buď na film přijdou a líbí se jim, nebo ne," vysvětluje Tomáš Magnusek, který momentálně začíná točit nový seriál.

„Je to takový 'český Dallas', který, jak opět mohu říct, se mi podařilo obsadit skvělými herci, na což jsem velmi hrdý. Je to zase věc ze života a možná budou diváci velmi překvapeni, jaké zápletky a s jakým rozuzlením tam na ně čekají. Více zatím neprozradím,” řekl s úsměvem Tomáš Magnusek.

Kromě toho, že se věnuje filmařině, je také předsedou Obce spisovatelů a úspěšně provozuje se svou ženou Gábinou Herecké muzeum Viktorka v Babiččině údolí, které vybudoval doslova z ničeho a jen s pomocí přátel.

„Strašně moc mi s tím pomohl a pomáhá Martin Dejdar, který je stejný nadšenec a riskartér, jako já a řada kamarádů. Ničeho nelitujeme a máme radost z toho, že Viktorku navštěvuje celý rok stále více lidí. Je tam celá řada artefaktů, které nám herci věnovali nebo zapůjčili, a sbírku dál rozšiřujeme. Na příští rok tam máme už také připraven bohatý program. Každý měsíc tam budou nějaké osobnosti, herci, zpěváci, besedy, vaření a chystáme i vlastní festival," dodal k plánům Magnusek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám