Hlavní obsah

Režisér Rastislav Ballek nastudoval v Národním divadle Brno Dona Juana

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední inscenací souboru činohry Národního divadla Brno v končící sezóně je Moliérův Don Juan. Režisér Rastislav Ballek předkládá divákovi radikální pitvu nejslavnějšího prostopášníka, kterého ztvární dlouholetý člen souboru brněnské činohry Petr Bláha.

Foto: Jiří Smutný

Představitel Dona Juana Petr Bláha

Článek

„Jsem nadšený z ochoty Národního divadla Brno uvést tento titul,“ uvedl na tiskové konferenci v úterý 14. června režisér.

Na Slovensku podle jeho názoru panují obavy, že by toto dílo současného diváka nezajímalo. Vyjádřil přesvědčení, že taková zásadní díla by se měla hrát pořád. „Každá generace by se měla setkat s Donem Juanem, Hamletem, Romeem i Othellem. Jinak bude ochuzená,“ prohlásil Rastislav Ballek.

„Don Juan je člověk, který udělá  skok do svobody. Vysmívá se všem autoritám, i Bohu. Proto byl Moliér svého času označen za satanistu,“ připomněl dramaturg Martin Kubran.

V roli Sganarela, který je pro Dona Juana jednou sluhou a jindy zpovědníkem, se představí Ondřej Jiráček j. h. V rolích Elvíry, Kláry a Markéty to budou Hana Tomáš Briešťanská, Lucie Schneiderová a Magdaléna Tkačíková.

Hudbu složil Andrej Kalinka, scénu a kostýmy vytvořila Katarína Holková a asistentkou režie je Olívia Fantúrová. Autory překladu jsou Karel Kraus a Jaroslav Konečný, dramatizace Olga Šubrtová a Martin Glaser.

Premiéra se koná v pátek 17. června v 19.00 hodin v Mahenově divadle. Reprízy se uskuteční tamtéž 18. a 20. června, 20. září, 19. a 20. října a 20. prosince 2016.

Reklama

Výběr článků

Načítám