Hlavní obsah

Řezbáři několika generací představují svoji tvorbu v dobrušském lapidáriu

Novinky, Dana Ehlová

Dům dětí a mládeže v Dobrušce lze nazvat Mekkou řezbářů. Od roku 2004, kdy vznikl kroužek řezbářů, přilákala práce se dřevem tolik zájemců, že v současné době musí být 14 dětí a 15 dospělých rozděleno do tří samostatných skupin. Všichni se učí starému řemeslu pod vedením zkušeného Jana Ježka.

Foto: Dana Ehlová

Členové řezbářských kroužků Domu dětí a mládeže v Dobrušce.

Článek

Výrobků (a nutno dodat, že pozoruhodných) vzniká v řezbářských kroužcích v Dobrušce tolik, že by opravdu byla škoda se s nimi nepochlubit. A tak se také stalo.

Ve čtvrtek 6. dubna se uskutečnila v lapidáriu městského úřadu vernisáž již třetí výstavy, na které mohou příznivci výtvarného umění obdivovat výtvory řezbářů několika generací.     

"Když jsme v roce 2004 začínali a já jsem jela osobně za panem Janem Ježkem přímo do Sudína, kde bydlí, zda by to s námi nechtěl zkusit, nikdy by mě nenapadlo, že v roce 2017 budeme mít už třetí výstavu," uvedla ředitelka DDM Jaroslava Šafářová.  

V prostorách lapidária je vystaveno více než osmdesát děl. Návštěvník si může prohlédnout misky, mističky, madony, kříže, betlémy, dřevěné plastické obrazy s různými náměty, a to jak od začátečníků, tak řezbářů již zkušených.

„Na letošní výstavě se neopakuje žádné dílo, které jste mohli vidět na minulé prezentaci,“ zdůraznila Šafářová. Dále také přiznala: „Nenapadlo by mě, že řezbáři se budou cítit bez práce, když o prázdninách nebudou moci řezat, takže už zhruba pátým rokem pořádáme řezbářské soustředění ve formě odpočinkového víkendu na táborové základně v Mělčanech. Tam od pátečního večera do nedělního odpoledne účastníci v jednom kuse tvoří  - mladí navíc sbírají zkušenosti, ale i motivy od starších kolegů.“

Tato výstava by se však nikdy nemohla uskutečnit, kdyby nebylo Jana Ježka, který jde nejen příkladem svými krásnými díly, ale také umí výborně poradit a zároveň se všem stará o dláta, protože se špatně připravenými nástroji se špatně pracuje.

Vernisáž si nenechal ujít ani starosta Dobrušky Petr Lžíčař. „Dům dětí a mládeže je taková moje srdeční záležitost, protože poslední rok jsem věnoval hodně času projektu jeho rozšíření.“

Dále odhalil představy města: „Máme v plánu přistavět k Domu dětí a mládeže šatnový objekt s učebnou a spojit ho s kovárnou, kterou město získalo od soukromého vlastníka. Uvnitř kovárny vznikne výtvarná, řezbářská (možná i keramická) dílna. Využití kovárny bude mít po letech opět smysl a vrátí tuto kulturní památku všem občanům.“          

Výstava řezbářských kroužků DDM v dobrušském lapidáriu potrvá do konce dubna a je otevřena během provozní doby městského úřadu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám