Hlavní obsah

Revitalizace pravého břehu řeky Ostravice v Ostravě pokračuje

Novinky, Josef Zajíc

Postupné zvelebování pravého břehu řeky Ostravice od tramvajového mostu, který vede přes řeku od zastávky Výstaviště po zastávku U Hradu pokračuje. V listopadu skončila úprava vodáckého mola Loděnice pod hradem. V úterý 3. prosince byly dokončeny terasy u pomníku a mostu Miloše Sýkory v Ostravě.

Foto: Josef Zajíc

Terasa, schodiště u sochy a mostu Miloše Sýkory.

Článek

Do užívání byly předány jako poslední v této části pravého břehu řeky Ostravice na Slezské Ostravě terasy a bezbariérové napojení na okolní pěší komunikace. Cena těchto částí projektu je zhruba 17 milionů korun.

„Břehy Ostravice v úseku od loděnice po most Miloše Sýkory se postupně stávají příjemnějším místem pro sport, procházky, relaxaci. Bylo potřeba nejprve vykoupit jeden pozemek v soukromém vlastnictví, vyčistit ho od množství odpadu, stavební suti a jiného nepořádku. O roku 2019 je tam již workoutové hřiště. V roce 2019 přibyla v tomto úseku pravého břehu Ostravice vyhlídka. Revitalizovanou zeleň postupně doplnilo 158 nově vysázených stromů. Celá, již upravená oblast kolem Ostravice, je vybavená zajímavým mobiliářem včetně laviček, odpadkových košů, designových lehátek a piknikových setů,” informovala náměstkyně primátora města Ostravy pro životní prostředí Kateřina Šebestová.

Terasy a prostranství na pravém břehu Ostravice, podle návrhu architektonické kanceláře Arkos, realizovala od května do září, tedy za 100 dní, firma K2 stavební Moravia. Stavební firma při slavnostním otevření 3. listopadu prezentovala video "100 dnů práce za 100 vteřin".

Rekonstrukce zpevněných ploch kolem pomníku Miloše Sýkory na Slezské Ostravě, jejich bezbariérové napojení na okolní pěší komunikace a cyklostezku, vybudování vyhlídkové plošiny s lavičkami a stupňovitých teras se schodištěm i posezením přišly téměř na 14 milionů korun.

„V místě u teras a cyklostezky byla zvolena náročná travní úprava proto, že je ve svahu. Rozhodli jsme se použít živé travní koberce. Než jsme je položili, museli jsme přesně upravit terén, na který se pak kladl travní koberec. Na tuto vrstvu jsme nasypali asi 10 cm hrubou vrstvu substrátu, který byl obohacen hnojivem. Tuto vrstvu jsme museli urovnat a udusat. Technologicky bylo náročné kladení samotných travních koberců. Ty se musely ráno odvést z firmy z Brna a tentýž den položit a zalívat vodou. Na jaře příštího roku ho začneme kosit tak desetkrát ročně," vysvětlil technologii vedoucí Střediska údržby zeleně Ostravských městských lesů a zeleně Martin Mati.

Sadové úpravy, které zpříjemňují posezení a vyhlídku, jsou také v blízkosti nábřežních zdí. V lokalitě se nově vysadilo 1525 trvalek a travin, 2926 cibulovin, osm listnatých stromů, čtyři solitérní keře a 235 poléhavých keřů, živý plot ze šedesáti tisy, založilo se 780 metrů čtverečních trávníků, 47 metrů čtverečních záhonů s keříky a další. Nová výsadba stála 860 tisíc korun. Následná tříletá péče přijde na 440 tisíc korun.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám