Hlavní obsah

Retroslavnosti na zámku Loučeň vyvrcholí koncertem Ivana Mládka a honem na Jožina z bažin

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po sedmi letech se na zámek Loučeň vrací jedna z návštěvnicky nejúspěšnějších akcí. Retroslavnosti připomínající doby minulé - pivo za 1,70 Kč, mávátka, Tuzex, Mladý svět, prohlídky školicího střediska a další vychytávky - druhý květnový víkend vyvrcholí koncertem Ivana Mládka s honem na Jožina z bažin.

Foto: zámek Loučeń
Článek

„Celodenním programem na zámeckém nádvoří a v zámeckém parku se vrátíme do období vrcholného socialismu a připomeneme to, co ještě není zapomenuto a na co se někdy nostalgicky vzpomíná. Spartakiáda, céčka, branná cvičení, soboty pracovní cti, lanšmít, vitacit a mnoho dalšího. Naše dorostenky budou cvičit originální choreografii Poupat z roku 1985 a naši veksláci měnit tvrdé valuty za bony,” uvedla Ivana Mikulášová z Infocentrum zámku Loučeń.

„Nepoučení kritici nás možná obviní ze zlehčování, nebo dokonce propagace komunismu. Jsou ale úplně vedle: Pro návštěvníky nepřipravujeme žádnou veselou komedii, spíš hodně absurdní podívanou, která je místy k smíchu a místy k pláči. Ale hlavně nepřestává současného člověka udivovat. Retroprohlídky nejsou ničím jiným než návratem do každodennosti zámku za komunistického režimu, kdy barokní památka sloužila jako školící středisko železničářů, kteří přijížděli na Loučeň obvykle v týdenních turnusech. Věříme také, že lidé, kteří si připomenou každodennost doby před listopadem 1989, si budou více vážit své současnosti,” dodala Ivana Mikulášová.

Každý, kdo přijde ve stejnokroji lidové armády, sboru veřejné bezpečnosti, lidových milicí, pionýrském či svazáckém kroji, případní dekorovaní držitelé Řádu práce, Řádu Rudé hvězdy, Řádu Vítězného února a Řádu Rudého praporu práce, mají od pořadatelů pivo za 1,70 Kč(s).    

Víkendový program završí v neděli koncert Ivana Mládka od 14 hodin a Hon na Jožina z bažin od 15 hodin v zámeckém parku mezi labyrinty.

Reklama

Výběr článků

Načítám