Hlavní obsah

Retro 3 ČS Michala Petrova připomíná cestování za socialismu

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Kniha z nakladatelství JOTA nese podtitul "(povolená) dovolená". Má 337 stran, poutavý text a spoustu doprovodného obrazového materiálu. Mnozí v ní najdou i své retro.

Foto: Jaroslav Štěpaník

Obálka knihy

Článek

V roce 2003 vydala JOTA knižní publikaci M. Petrova „Retro ČS. Co bylo (a nebylo) za reálného socialismu“. Následovalo Retro ČS 2 – „Jak jsme si to (u) žili za reálného socialismu“. Nyní vychází závěrečná část retro-trilogie: Retro 3 ČS - (povolená) dovolená.

Obě předchozí "retro knihy" získaly velký čtenářský ohlas a také významná ocenění. Autor taková získal již předtím za svůj s velkým zájmem sledovaný televizní seriál.   

M. Petrov byl v devadesátých letech zpravodajcem v Německu, kde zažil první vlnu ostalgie obyvatel někdejší Německé demokratické republiky. Z nedávné minulosti má samozřejmě osobní vzpomínky, hlavně však rozsáhlý archiv nejrůznějších dobových materiálů, předmětů a artefaktů.

Někdejší cesty a trávení dovolených popisuje poutavým jazykem reportéra a přidává své zážitky a reflexe. Velkou předností poměrně rozsáhlé knihy většího čtvercového formátu o 337 stránkách je právě množství doprovodného obrazového materiálu. Najdeme tu fotografie, letáčky, reklamní předměty, množství nejrůznějších připomínek předmětů, které byly tehdy neodmyslitelné a nezbytné při přípravách na cestu a vlastní dovolené.

Pamětník si připomene, na čem či v čem, s čím, s kým a kam se vyráželo a jezdilo. Připomenou se nám všechny podoby a druhy tehdejších dopravních prostředků, ale i všechny předměty, které byly na cestu potřebí, také dokumenty a formuláře, bez kterých by to nešlo.

Každá stránka evokuje vzpomínku na předměty i jevy, které jsme již možná zasuli do paměti či na ně docela zapomněli. Některé potěší, že jsou pryč a dávno za námi, jiné zasvitnou barvou, kterou jsme předtím neviděli, potěší vzpomínkou na časy mládí.

Retro kniha nutně evokuje a vybaví u každého jeho osobní retro. V tom je její přednost a přitažlivost. Má však své kouzlo i pro mladé, kteří ten čas nezažili. Nad něčím nechápavě kroutí hlavami, mnohé je směšné či naprosto nepochopitelné a nepřijatelné. Zaujme však a přiblíží minulost plastičtěji než jednoduše černobílé čítankově viděnou.

Kdo prožil, je jistě rád, že to nepříjemné, dnes opravdu nepochopitelné bránící tehdy volnosti a pohybu, je za námi. Pohled na tehdejší výrobky a předměty však nabudí vzpomínky spíš laskavé. Provázely nás přece tak dlouho a nebyly zdaleka všechny jen vrtošivými, nepříjemnými společníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám