Hlavní obsah

Retenční nádrž Centrálního parku Prahy 13 se bude jmenovat Stodůlecký rybník

Novinky, Vratislav Konečný

Zatímco pod tubusem metra v Centrálním parku Prahy 13 již dávno plavou ryby a vodní havět v Nepomuckém rybníku, nedaleká horní nádrž neměla jméno. Nesla označení RN-1, místní se stejně scházeli u „rybníka“.

Foto: Vratislav Konečný

Z retenční nádrže se oblíbená vodní plocha změní na rybník

Článek

Přitom je to místo půvabné, pro obyvatele sídliště přirozený cíl procházek, občas se tu pořádají různé akce, včetně pouštění lodních modelů, a má ještě ke všemu příjemnou atrakci – vodotrysk. Od soboty nádrž oficiálně ponese jméno, které bylo vybráno v anketě, jež proběhla na webu městské části a v časopise STOP: Stodůlecký rybník. 

Centrální park je místem odpočinku, najdete tu sportoviště se cvičítky, je součástí cyklostezky vedoucí do Prokopského údolí, pejskaři tu mohou volně vyvenčit své miláčky, většina po nich uklízí, takže se nemusíte obávat šlapat v trávě. S jinými návštěvníky je to horší, občas se vyskytnou i vandalové. Nepomucký rybník slouží i jako chytací. V parku jsou hřiště, i veřejné záchody.

V sobotu 12. září bude zahájeno tradiční Pražské cyklozvonění, v jehož rámci se pokřtí nádrž. Start bude z hráze rybníka, záštitu nad akcí převzal zástupce starosty Pavel Jaroš. Peloton cyklistů poté odjede do Prahy 5, která letos zajišťuje hlavní program Pražského cyklozvonění na smíchovské náplavce u Jiráskova mostu.

U rybníka odhalí informační panel, účastníci jízdy dostanou koláče se znakem Prahy 13.

Festival volnočasových aktivit

Praha 13 připravila v rámci Festivalu volného času další aktivity. V sobotu od 9.00 pořádá TJ Sokol Stodůlky na hřišti v Kuncově ulici otevřený nohejbalový turnaj trojic. Ve sportovní hale v Bellušově ulici pořádá všesportovní oddíl SK Hala Lužiny od 9.00 do 14.00 ukázky činností všech svých oddílů. BC Aktiv Lužiny připravil od 9.30 v tenisové hale v Zázvorkově ulici tradiční otevřený badmintonový turnaj čtyřher rodičů a dětí.

V neděli 13. září od 10.00 do 13.00 je Den otevřených dveří v centru Avaloka s programem pro zájemce o tradiční japonská bojová umění, duchovní rozvoj a tradiční kulturu. Všesportovní oddíl SK Hala Lužiny pořádá od 14.00 u Kuželkárny v Centrálním parku tradiční orientační závod „Běh medvědí stezkou“ pro všechny dětské kategorie.

V Kulturním domě  Mlejn v Kovářově ulici proběhnou odpoledne vystoupení tanečních a divadelních souborů (15.00 Folklorní soubor Lučinka,16.00 Taneční studio Mirabel – Irské tance, 17.00 Divadelní soubor D13).

Reklama

Výběr článků

Načítám