Hlavní obsah

Repliky středověkých hradů a tvrzí v Bystřici nad Perštejnem jsou přístupné celoročně

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Středověké hrady a tvrze, včetně monumentálního Pernštejna a Zubštejna, i malé objekty, z nichž zbyly jen ruiny. Na pozemku za sochou zubra od M. Olšiaka najdete v Bystřici nad Pernštejnem celoročně otevřený park miniatur. Hned v sousedství je Pohádková alej s řadou dřevěných pohádkových postav.

Foto: Vratislav Konečný

Zubr, za ním Pohádková alej

Článek

Repliky začal tvořit před třemi lety modelář Zdeněk Brachtl. Zaujal ho pozemek, který připomíná řeku Svratku u Jimramova na Žďársku. Jednotlivé terénní vlny se dají využít jako kontrastní návrší pro stavby hradů, některé jsou až deset metrů dlouhé. Některé vznikly v dílně, když bylo příhodné počasí, budovalo se na místě.

Modely v měřítku 1:50 zpevňuje autor železem. Vzhledem k použitému materiálu by mohly odolávat jak počasí, tak i návštěvníkům, i když u druhé položky, čert ví. U staveb jsou tabule s popisem a představením, jak asi vypadaly.

Park by měl představit asi dvacet modelů, najdete tu třeba hrady Čepička, Loučky, Dalečín, Lomnice, Kunštát, klášter Porta Coeli v Tišnově - více na infotabuli, která stojí u vchodu.

K parku je přístup cestou od vlakového nádraží, v letě tu provozují i skanzen, nebo z města směrem ke sportovnímu areálu Eden.

V Bystřici mají výborné infocentrum, je v budově muzea, které představuje mnoho zajímavostí, včetně těžby uranu v okolí.

Reklama

Výběr článků

Načítám