Hlavní obsah

Renomovaný fotograf Otto Dlabola vystavuje v Praze tváře ikon tuzemské populární hudby

Novinky, Robert Rohál
Aktualizováno

Tváře populární hudby z let 1965 - 1985 (výběr z archivu) - tak se jmenuje prodejní výstava fotografa Otto Dlaboly, která je od 11. prosince do konce letošního roku k vidění v Minigalerii Centra FotoŠkoda v Paláci Langhans ve Vodičkově ulici v Praze.

Foto: archiv FotoŠkoda

Dnes už slavné fotografie Otto Dlaboly jsou vystaveny v Praze.

Článek

Karel Gott, Waldemar Matuška, Marta Kubišová, Václav Neckář či Helena Vondráčková, ale také Jiří Schelinger, Petr Novák, Hana Hegerová, Karel Kryl a mnozí další. Jména, která zná snad každý, přičemž každého z nich má národ spojený s mnoha jejich hity. Patří či patřili ke stálicím české hudební scény, slávu si však vydobyli už před desítkami let.

Dnes už slavné černobílé fotografie právě z této doby si mohou zájemci nejen exkluzivně prohlédnout, ale i zakoupit právě v prostorách Minigalerie Centra FotoŠkoda.

„V podstatě jde o výběr z výstavy, kterou jsem měl k sedmdesátinám v rodných Poděbradech. Tam jsem vystavoval kolem sta fotografií, všechny plakáty, obaly LP, DVD a CD a mnoho dalších publikovaných věcí jako knihy či kalendáře. V rámci této výstavy prezentuji třiačtyřicet černobílých fotografií a v projekci na velkoplošné obrazovce je dalších šedesát snímků, ofocené obaly LP, CD a DVD,” uvedl Otto Dlabola.

Výstava fotografií Otty Dlaboly je otevřena v pondělí až pátek od 9 do 19 hodin, zatímco v sobotu a neděli od 11 do 18 hodin.

Otto Dlabola (*1944)

Fotografuje od svých deseti let, kdy dostal k Vánocům Altissu, boxík, který má dodnes. Od roku 1965 fotograf na volné noze. V dospělosti používal různé fotoaparáty, od Flexaretů a Praktiny přes Pentax, Nikon, Canon a Olympus až po Leicu, Pentax 67 a Magnolu.   

Proslavil se zejména fotografiemi interpretů populární i vážné hudby, herců a dalších osobností pro časopisy (Melodie, Ahoj na sobotu, Květy, Mladý svět, Vlasta, Koktejl, magazín MF Dnes, Instinkt, Reflex, Týden, Téma) u nás i v zahraničí.

Nafotografoval přes 200 titulních fotografií pro gramofonové desky, CD a DVD pro Supraphon, Panton, Sony/Bonton, Artii, Polydor a Universal music.

Vydal samostatné autorské knihy Průvodce hudební Prahou (1988), knihu o Janu Werichovi (2000) a Čechy hudební (2009). Další fotografie publikoval ve více než padesáti knihách. Vytvořil také množství snímků na plakáty interpretů populární hudby. Bohatý archiv autora zahrnuje okolo 200 000 negativů a diapozitivů.

Vzácně pořádá samostatné výstavy svých prací, první v roce 1970 ve výstavní síni Fotochema na Jungmannově náměstí v Praze, naposledy v roce 2014 v rodných Poděbradech ke svým sedmdesátinám.

Od srpna roku 1996 do roku 2001 psal pro časopis Fotografie magazín rubriku Sběratelství.

Reklama

Výběr článků

Načítám