Hlavní obsah

Renesanční zámek ve Vsetíně: dominanta města i živá paměť regionu

Novinky, Robert Rohál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K nejvýraznějším dominantám města Vsetín patří nepochybně zámek s nepřehlédnutelnou věží s ochozem a hodinami, ležící uprostřed původního vsetínského náměstí na vysoké pravobřežní terase řeky Bečvy.

Foto: archiv Muzeum regionu Valašsko

Zámek ve Vsetíně.

Článek

V renesančním stylu vybudované honosné sídlo prodělalo během staletí složitý stavební vývoj a jeho prostory byly němým svědkem života jeho majitelů i řady dramatických událostí, které se opakovaně dotýkaly města i jeho okolí.

Zámek stojí na základech středověké tvrze a dost možná taky na místě, jehož historie je spojená s rytíři řádu templářů, kteří byli u zrodu města. Jeho poslední majitelkou byla v letech 1938 - 1948 Marie Baťová, vdova po zlínském podnikateli Tomáši Baťovi, se synem Tomášem.

Po únorovém převratu v roce 1948 získalo zámek město Vsetín, které budovu využívalo jako internát. Ale v zámku byly i byty a kanceláře stejně jako obřadní síň. V roce 1952 byl zámek vyklizen a "úřadovala" tady vojenská posádka Vnitřní stráže.

V letech 1967 - 1974 prošel zámek rozsáhlou rekonstrukcí, poté se stal sídlem Vlastivědného ústavu Vsetín, pozdějšího Okresního vlastivědného muzea. Po roce 1989 spadal vsetínský zámek do restitučních nároků a syn Marie Baťové, Tomáš Baťa, daroval v roce 1993 objekt muzeu.

Dnes je vsetínský zámek sídlem Muzea regionu Valašsko, jehož zřizovatelem je Zlínský kraj. V rekonstruovaných a příjemně vyhlížejících interiérech návštěvníci uvidí stálé expozice stejně jako krátkodobější výstavy.

Patří k nim například Putování do pravěku (potrvá do 15. června), Inspirace architekturou a krajinou Valašska (do 5. června) nebo Graffiti (do 15. června), která představuje práce několika současných vsetínských writerů a seznámí návštěvníky s historií a symbolikou této málo známé subkultury. Svébytný způsob sebevyjádření mladé generace je netradičně zasazen do muzejních prostor.

Mimořádný zážitek nabízí v prvním patře víceoborová muzejní expozice Živá paměť regionu, kterou tvoří jednotlivé a velice nápaditě a efektně zaranžované části jako Fenomén ohýbaného nábytku, Výroční a rodinné zvyky (o zvykosloví na Valašsku, Pásli ovce Valaši (o valašské kolonizaci a salašnictví), Neklidné časy (o valašských rebeliích a zbojnictví), Vsetínské století páry (o průmyslové revoluci ve Vsetíně ve druhé polovině 19. století), Moravský Edison (o Josefu Sousedíkovi), Templářský sklípek, Galerie majitelů a Proměny vsetínského zámku.

Mimořádně zajímavá je ostatně i výstava Bankovky z celého světa, která zdobí chodbu v prvním patře zámku. Interesantní podívané je však na vsetínském zámku více než dost.

Pro návštěvníky je zámek ve Vsetíně přístupný denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin. K mání jsou tu také různé suvenýry a řada zajímavých publikací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám