Hlavní obsah

Renesanční skvost s přitažlivými expozicemi čeká na turisty ve Strážkách

Novinky, Robert Rohál

Mimořádně půvabnou a historicky cennou památkou v západní části Spiše, při úpatí východních částí masívu Vysokých Tater, je zámek ve Strážkách, který je ceněn pro svou slohovou čistotu, typickou renesanci.

Foto: archiv zámek Strážky

Zámek ve Strážkách.

Článek

Obec Strážky, dnes už součást městečka Spišská Belá, se nachází při hlavní silnici z Kežmarku, vzdáleného přibližně 5 km jižním směrem, a 1 km jižněji od Spišské Belé. Půvabný zámek se nachází v samém centru obce, na okraji rozlehlého anglického parku a zahrady obehnaných okrasnou zídkou.

Čtyřkřídlý renesanční zámek, jehož vznik spadá až do 14. století, si dodnes uchoval charakteristické rysy hradu či tvrzi: čtyřkřídlá, hmotově uzavřená patrová budova s falešným druhým patrem a vysokou zdobnou atikou, dvojicí nárožních věžic a bašt. I samotné situování na svah nad řeku, na hranu říční terasy, budí sídlo dojem pevnosti a nedobytnosti.

Zámek, jehož majitelem je od roku 1972 Slovenská národní galerie, je přístupný veřejnosti po celý rok. V hlavní sezoně je otevřen denně kromě pondělí. Návštěvníci zde najdou například dvě stálé expozice - jednak výstavu Portrét 17. - 19. storočia na Spiši, jednak výstavu nazvanou Strážky a Ladislav Mednyánszky, která přibližuje dílo jednoho ze zástupců středoevropského malířství poslední třetiny 19. a začátku 20. století.

Neméně atraktivní expozicí je mobiliář - interesantní sbírka historického nábytku a interiérových doplňků z období 17. až 19. století. Ojedinělá je přitom i historická knihovna, která seznamuje návštěvníky s dějinami obce, zámku a rodů, kterým Strážky v minulosti patřily. V rozlehlém anglickém parku je zase k vidění expozice Sochárstvo na Slovensku v 20. storočí.

Na nádvoří zámku se pod arkádami rovněž nachází stylová kavárna, která slibuje příjemné posezení s možností občerstvit se zdaleka nejen lahodnou kávou. Přitom doprovodných akcí je na zámku více než dost. Koncem června to byly například Kaštieľne hry 2014, během nichž se představilo hned několik divadelních souborů.

Reklama

Výběr článků

Načítám