Hlavní obsah

Rekordní počet zásahů hasičského sboru si vynutilo řádění orkánu Herwart v Libereckém kraji

Novinky, Jana Vančatová

Následky orkánu Herwart se nevyhnuly ani Libereckému kraji. Podle informací Hasičského záchranného sboru bylo během neděle ohlášeno rekordních 380 zásahů. V kraji bylo po řádění větrné smršti bez dodávek elektrické energie okolo 85 000 koncových uživatelů.

Foto: Jana Vančatová

Poryvy větru vyvrátily i mnoho stromů na největším libereckém sídlišti Rochlice

Článek

I přesto, že již v noci na pondělí se situace zlepšila, kalamitní stav v dodávkách elektrické energie na některých místech kraje ještě i dnes stále trvá.

Hasičský záchranný sbor Libereckého kraje zasahoval zejména u pádů stovek stromů na železničních a silničních tazích, s odstraňováním kmenů z drátů elektrického vedení, zpřístupnění míst pro terénní čety skupiny ČEZ.

Technickou podporu a pomoc hasiči poskytovaly také v případech poškození a pádu střech – nejen u rodinných domů, ale také v areálu liberecké nemocnice.  

Mimo provoz byla také tramvajová trať Liberec-Jablonec a vlakové linky na Jablonecku a Českolipsku.

Zastavena byla i lanovka na Ještěd, která tak zahájila obvyklou dvoutýdenní bezpečnostní odstávku o jeden den dříve než obvykle v tuto dobu.

V Jindřichovicích pod Smrkem ulomil silný vítr kříž na kostelní věži. Hasiči se ho za pomoci lezců snažili sundat, neuspěli; jejich technika na věž kostela nedosáhla.

Bezpečnostní opatření také byla v neděli provedena v liberecké ZOO, kde všechna zvířata byla během větrné kalamity umístěna do vnitřních ubikací.

Naštěstí důsledkem řádění orkánu Herwart jsou „jen“ materiální škody, oči pro pláč zůstaly majitelům aut, kteří neuposlechli varování meteorologů před silným větrem a nepřeparkovali své automobily na bezpečnější stanoviště.   

Reklama

Výběr článků

Načítám