Hlavní obsah

Rekonstrukce vodního díla Šance na řece Ostravici zdárně pokračuje

Novinky, Josef Zajíc

Od září 2015 byla zahájena rekonstrukce hráze a okolí vodního díla Šance na řece Ostravici. S ukončením rekonstrukce se počítá ve druhé polovině roku 2018. Přehrada bude schopna utlumit i destitisíciletou povodeň.

Foto: Josef Zajíc

Ostravice 6.10.2017 rekonstrukce vodního díla Šance na řece Ostravici. Stav 1. října 2017

Článek

Cílem rekonstrukce je podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové převedení extrémních povodní. Na pravém břehu nově vyroste kapacitnější boční přeliv, skluz a vývar pro odvedení extrémního množství povodňové vody. Dalším přínosem je zvýšení stability hráze přísypem vzdušného svahu s dostatečně mírným sklonem.

Vybudování zmíněných stavebních objektů vyvolalo na tomto vodním díle další stavební zásahy a úpravy, které spočívají ve změně umístění provozního střediska, úpravě komunikací a mostů.

„Stavební práce probíhají podle stanoveného časového harmonogramu. Jsou dokončeny všechny železobetonové konstrukce hlavních bezpečnostních prvků vodního díla:  přeliv, skluz, vývar. Jsou hotové dva nové mosty. Přísyp hráze je nasypán z cca 60 procent, staví se nový provozní objekt," informovala Vlčková.

Prostavěla se už půlka rozpočtu

Ještě do konce roku podle ní proběhne i výměna oplaštění odběrné věže, doplněn bude zásyp koruny hráze včetně osazení vlnolamu a jeho napojení na těsnící jádro a bude dokončena hrubá stavba nového provozního objektu včetně zastřešení a osazení venkovních otvorů (okna, dveře) tak, aby přes zimu byly prováděny práce na rozvodech zdravotechniky, topení a elektroinstalace.

Předpokládá se, že z větší části bude nasypán i přísyp hráze, což je však závislé na vhodných povětrnostních podmínkách bez deště.

„Celkové náklady na rekonstruční práce se předpokládají ve výši 438,5 milionu korun. Rekostrukce vodního díla Šance - převedení extrémních povodní je financována v rámci dotačního programu Podpora prevence před povodněmi III. ministersva zemědělství. V současné době je prostavěno cca 280 milionů korun,” doplnila aktuální stav mluvčí Vlčková.

 Hráz je stará padesát let

Vodní dílo Šance - Řečice na řece Ostravici bylo po mnohaletých projekčních a dalších jednáních nakonec vybudováno v období let 1964 až 1969. Přehrada byla do plánované podoby zaplněna v roce 1972.

Řeka Ostravice, je napájena dvěma řekami Černá Ostravice, která pramení pod Bílým Křížem a Bílá Ostravice ve svahu pod Čartákem. Vodní dílo napájí také řeka Řečice pramenící pod jižním svahem Ježánek. Název vodního díla pochází od názvu levobřežního vrcholu Šance ( 576 m n.m.)

Vodní dílo je tvořeno sypanou kamenitou hrází se šikmým jílovým jádrem. Injekční clona je vybudována do hloubky 70 metrů. Před rekonstrukcí byla délka hráze 342 m, šířka 65 m, výška hráze 63,5 metru. Zátopová délka je 7,6 km a šířka 0,6 km.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám