Hlavní obsah

Rekonstrukce vodního díla Šance byla ukončena

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pondělí 5. listopadu zorganizovalo vedení Státního podniku Povodí Odry a. s. slavnostní ukončení rekonstrukce vodního díla Šance na řece Ostravici. Dílo bylo dokončeno v roce 1969 a od té doby nebylo rekonstruováno. Moderní rekonstrukce proběhla v letech 2015-2018 s náklady půl miliardy korun.

Foto: Josef Zajíc

Ostravice 6.11.2018 Rekonstrukce vodního díla Šance byla ukončena. 5.11.2018

Článek

Přítomným byl ve 13 hodin promítnut film, který v 15 minutách dokumentoval tři roky náročné a komplexní rekonstrukce, ke které patřily i zemní práce při odtěžení části svahu Řečice, který hrozil sesuvem. Nebezpečí se zvýšilo po povodních v roce 1997 a tak byl svah částečně odtěžen a zajištěn.

K rekonstrukci své slovo měla nejprve Ing. Alena Binhacková z Ministerstva zemědělství České republiky, ředitelka odboru hospodářské politiky a protipovodňových opatření, za investora akce Ing. Jiří Pagáč, generální ředitel Státního podniku Povodí Odry, a. s., za projekt Ing. Pavel Kutálek, generální ředitel akciové společnosti AQUATIS, Ing. Roman Kocúrek, generální ředitel OHL ŽS, společnosti, která stavbu realizovala, a také hejtman Moravskoslezského kraje prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc. Akci moderovala Eva Šimčíková z České televize.

Hráz vodního díla Šance na řece Ostravici je svou výškou 65 metrů spolu s hrází nádrže Slezská Harta nejvyšší hrází v regionu a patří k nejvyšším v ČR. Poprvé od svého dokončení v roce 1969 prošla celkovou rekonstrukcí, která zajistí její bezpečnost a spolehlivý provoz.

„Jako podstatné vnímám vybudování nového přelivu, skluzu a vývaru, které umožní převést profilem přehrady i extrémní povodeň s dobou opakování 10 000 let. Bezpečnost přehrady za mezních situací se posílila navýšením a úpravou koruny hráze včetně nového vlnolamu. Za velice užitečné a efektivní považuji spojení prací na hrázi se zvýšením stability svahu nacházejícího se nad nádrží. Modernizace prošla také měřící zařízení, sledující stav hráze a sesuvu včetně systému jejich přenosu a vyhodnocení,” informoval Jiří Pagáč, generální ředitel státního podniku Povodí Odry.

Stavební činnost představovala široký okruh prací, zaměřených na zvýšení kapacity objektů pro převádění povodní, na zvýšení koruny a stability hráze a těsnění jejího podloží, na monitoring veličin nutných pro provoz i vyhodnocení stavu vodního díla. Rekonstrukce byla zahájena v září 2015, trvala tři roky a stála téměř 470 milionů korun. Projektantem byla společnost AQUATIS, zhotovitelem prací na rekonstrukci vodního díla byla akciová společnost OHL ŽS. 

„Po dobu tří let, kdy rekonstrukce VD Šance probíhala, bylo realizováno přibližně 70 dílčích objektů. K nejzásadnějším patří především výstavba bezpečnostního přelivu, skluzu a vývaru. Důležitým prvkem stavby bylo také vybudování přísypu hráze a výstavba nové provozního střediska. Naše společnost při realizaci uplatnila a významně prohloubila své zkušenosti v oblasti vodohospodářských staveb tohoto typu," řekl Ing. Roman Kocúrek, generální ředitel akciové společnosti OHL ŽS.

Stavba byla financována Ministerstvem zemědělství v rámci dotačního programu Podpora prevence před povodněmi III, a financována byla také z vlastních prostředků podniku. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám