Hlavní obsah

Rekonstrukce karvinského kostela odhalila historické dokumenty

Novinky, Milan Haluška

Když zástupci karvinské farnosti v pondělí otevřeli kostelní báň z kostela sv. Marka, byli zklamáni, že se v ní nenacházejí žádné poklady. Obrat však nastal ve středu, kdy se při opravách věže našla malá krabička. Ta ukrývala historické dokumenty, které farář odtajnil před objektivy novinářů.

Foto: Milan Haluška
Článek

Nalezené dokumenty jsou z roku 1888 a 1926. Hovoří se v nich o dřívějších opravách kostela v polském a německém jazyce. V dokumentech je dále napsáno, za kterého faráře, biskupa či císaře byly opravy prováděny.

„V dokumentech je i velmi zajímavá informace, že v roce 1926 byl interiér i exteriér kostela zrekonstruován za částku 30 tisíc korun,” pousmál se při rozhovoru farář Daniel Vícha.

Originály půjdou zpět do báně

Karvinská farnost pořídí z nalezených dokumentů kopie a originály vloží zpět do nové báně, a to i s novými dokumenty, které budou informovat o současné rekonstrukci kostela a farnosti.

„Budeme se to snažit napsat ručně inkoustem, jelikož nikdo neví, jak dlouho vydrží tuha, kterou dnes píšeme. Vložíme i aktuální fotografie kostela a třeba to někdo opět za sto let objeví jako my,” doplnil farář.

Kostel prochází generální rekonstrukcí

Rekonstrukce začala koncem dubna a kostel se tak dočká nových oken, dveří, opraví se i střecha, interiér a exteriér kostela. Například věž je již v havarijním stavu a musí se kompletně opravit. Přibudou v ní i tři nové zvony, které se budou odlévat nejspíše v Polsku.

O rekonstrukci kostela Novinky informovaly.

Reklama

Výběr článků

Načítám