Hlavní obsah

Rekonstrukce hradu Hartenberg získala významné ocenění

Novinky, Václav Mikeš

Již třetím rokem vyhlašuje Národní památkový ústav cenu Patrimonium pro futuro s podtitulem Společenské ocenění příkladů dobré praxe. Za každý kraj jsou nominovány maximálně dva pozitivní příklady v oblasti památkové péče, které jsou zařazeny do některé ze čtyř kategorií.

Foto: Václav Mikeš

Sloup v kapli s původní spodní částí

Článek

A tuto cenu - tradiční stříbrnou plaketu -  v kategorii Záchrana a obnova památky získal Bedřich Loos spolu s Občanským sdružením Hartenberg, o. s., za záchranu hradu Hartenberg ve Hřebenech na Sokolovsku. Ocenění je významným zhodnocením práce všech zainteresovaných a motivací do další práce.

Obnova zříceniny hradu probíhá již druhé desetiletí za spolupráce s pracovníky památkové péče. Zvolený postup obnovy s využitím místních zdrojů a v maximálně možné míře tradičními postupy, znamená skutečně běh na dlouhé trati. Přináší hledání zapomenutých dovedností, které jsou pak využívány i při rekonstrukci dalších památek.

Obnova hradu je i významnou příležitostí pro práci sociálně vyloučených či nezaměstnaných lidí. Mezinárodní ohlas získává i díky pořádání studentských pracovních a uměleckých kempů, jichž se pravidelně zúčastňují studenti ze všech kontinentů.

Za poslední rok došlo k významnému posunu prací. Hlavním bodem obnovy je v současnosti hradní kaple sv. Tří králů. Po zaklenutí zákristie došlo i na vlastní kapli. Byly osazeny oba sloupy nesoucí klenbu. Nalezená torza těchto sloupů byla opravena a byly dodělány vrchní části, včetně hlavic. To umožnilo sestavit bednění a zahájit práce na zaklenutí kaple. Vzniká tak křížová klenba se šesti poli. Zaklenutí by mělo být do zimy hotové. Po statickém zajištění zdí a provedení zásypu bude kaple opět přístupná.

Pro případné zájemce je to unikátní možnost sledovat postup výstavby klenby. Zbývají podlahy z břidličné dlažby. A ta ukazuje složitost rekonstrukce. Byla štípána z břidlice, která pochází od Nového Kostela na Chebsku. Ovšem ta už se tu netěží. Takže získat možnost těžby a pak už se jen naučit, jak je vyrobit. Jak snadné! 

Současně se ale pracuje na celém hradě. Byly zajištěny severní zdi, zasypána klenba pod rytířským sálem, vyčištěna 1. jižní terasa, vstupní brána a další práce. V následujícím roce se bude pokračovat ve statickém zajištění severozápadního nároží paláce, což je náročný, ale nezbytný předpoklad dostavby druhého a následně třetího podlaží. Zajistit dostatek kamene bude důležitý úkol.

Měla by pokračovat dostavba schodiště do druhého podlaží, což umožní následně zahájit práce na dostavbě vstupních prostorů. Dostavět příčku, pak opět klenby. Důležitým úkolem bude projektová příprava dostavby třetího podlaží, včetně střešních krovů. Stejně tak projekt dostavby nádvoří.

Hrad a hřebenská škola jako zázemí hradu jsou místem celoroční aktivity, zasahující do oblastí ochrany přírody, kultury i společenského života obce. Nejbližší akcí je Den hřebenské školy a vinobraní, které se koná 24. září od 16.00 hodin.

V bohatém kulturním programu mohou návštěvníci prožít pohodové odpoledne. V následujícím týdnu pak bude okolí hradu opět setkáním se strašidly. Hartenberské strašení, letos na nové trase začínající za hřebenskou školou, uvítá účastníky vpodvečer 1. října.

Reklama

Výběr článků

Načítám