Hlavní obsah

Region Kladské pomezí zve návštěvníky na vánoční akce

Novinky, Eva Řemínková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opět tu máme vánoční čas, na který se těší nejen děti. Ještě více si Vánoce můžete zpříjemnit, pokud se necháte inspirovat některým z našich tipů a navštívíte např. vánočně vyzdobený zámek v Novém Městě nad Metují., výstavu perníkářských forem v Hronově nebo na Štědrý den zavítáte do pevnosti Josefov.

Foto: archiv Branky, o.p.s.

Zámek a náměstí v Novém Městě nad Metují

Článek

Pokud máte rádi perník nebo jenom milujete jeho vůni, tak vás jistě potěší výstava perníkářských forem v rodném domku Aloise Jiráska v Hronově s názvem Krása s vůní perníku.

Určitě si také nenechte ujít jedinečné setkání s PhDr. Danou Holmanovou, držitelkou ocenění Zlatý kolovrat. Ta bude 15. prosince v Jiráskově domku předvádět ukázky zdobení perníčků a tak budete mít příležitost hotové výrobky zakoupit a dokonce si je pod odborným vedením vlastnoručně nazdobit.  Výstavu můžete navštěvovat od 4. prosince až do 3. ledna.

Vánočně naladit se můžete i na výstavě Vánoce s květinou konané od 10. do 13. prosince v zámku Nové Město nad Metují, jejíž letošní téma bude Vánoce očima dětí. Po celou dobu budou vánoční atmosféru dotvářet dětské pěvecké sbory a k prodeji bude i občerstvení, cukroví a drobné dárečky.

V tentýž víkend můžete zavítat i přímo do zámku na speciální vánoční prohlídky a ve vánočně vyzdobených interiérech si představovat, jak tu kdysi rodina Bartoňů-Dobenínů trávila tyto svátky. Především pro pány bude přístupná také expozice velorexů.

A kam se vydat na Štědrý den? No přece do Bastionu I v pevnostním městě Josefov. Ta už několik let otevírá své brány na Štědrý den a zpříjemňuje dětem i dospělým čekání na Ježíška.

Prohlídky podzemních chodeb obohacené o tradiční vánoční zvyky se staly tradicí a celý vánoční program bude uzpůsobený pro rodiny s dětmi. Během celého dne budou přítomni členové Klubu vojenské historie v dobových uniformách, kteří budou předvádět střelbu z křesadlových pušek ze střílen v podzemí.

Labyrintem podzemních chodeb si však můžete projít i sami a to během hry, díky které vám budou přiblíženy zajímavé vánoční zvyky ve světě. V pevnostním městě se od jeho vzniku totiž vždy střetávaly různé národnosti. V kasematech se můžete zahřát u ohně planoucího v krbech a chybět nebude ani pravé sváteční občerstvení. A nezapomeňte si sebou vzít lampičku, abyste si domů mohli odnést betlémské světlo.

Silvestr oslavte v České Skalici, kde návštěvníky čeká novoroční ohňostroj k výročí 1866. Program bude slavnostně zahájen v půl šesté. Na náměstí napochodují členové vojenské historické jednotky 5. praporu polních myslivců, který připraví také program v Barunčině škole, kde bude mimořádně otevřena expozice 1866. K poslechu zahraje kapela Benjaming’s Clan. Chvíli po sedmé hodině vypukne novoroční ohňostroj 1866–2016.

Po celou dobu bude připraven doprovodný tematický program v duchu událostí 1866 a také něco dobrého k zakousnutí. Tato akce zahájí program připomenutí výročí prusko-rakouské války v roce 1866 v celém Královéhradeckém kraji.

Tradičních vánočních akcí se v Kladském pomezí však koná mnohem více. Doufáme, že na některé z nich zavítáte a nasajete tak klidnou vánoční atmosféru na celé vánoční svátky a energii do nového roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám