Hlavní obsah

Region Kladské pomezí zve návštěvníky na vánoční akce

Novinky, Eva Řemínková

Opět tu máme vánoční čas, na který se těší nejen děti. Ještě více si Vánoce můžete zpříjemnit, pokud se necháte inspirovat některým z našich tipů a navštívíte např. vánočně vyzdobený zámek v Novém Městě nad Metují., výstavu perníkářských forem v Hronově nebo na Štědrý den zavítáte do pevnosti Josefov.

Foto: archiv Branky, o.p.s.

Zámek a náměstí v Novém Městě nad Metují

Článek

Pokud máte rádi perník nebo jenom milujete jeho vůni, tak vás jistě potěší výstava perníkářských forem v rodném domku Aloise Jiráska v Hronově s názvem Krása s vůní perníku.

Určitě si také nenechte ujít jedinečné setkání s PhDr. Danou Holmanovou, držitelkou ocenění Zlatý kolovrat. Ta bude 15. prosince v Jiráskově domku předvádět ukázky zdobení perníčků a tak budete mít příležitost hotové výrobky zakoupit a dokonce si je pod odborným vedením vlastnoručně nazdobit.  Výstavu můžete navštěvovat od 4. prosince až do 3. ledna.

Vánočně naladit se můžete i na výstavě Vánoce s květinou konané od 10. do 13. prosince v zámku Nové Město nad Metují, jejíž letošní téma bude Vánoce očima dětí. Po celou dobu budou vánoční atmosféru dotvářet dětské pěvecké sbory a k prodeji bude i občerstvení, cukroví a drobné dárečky.

V tentýž víkend můžete zavítat i přímo do zámku na speciální vánoční prohlídky a ve vánočně vyzdobených interiérech si představovat, jak tu kdysi rodina Bartoňů-Dobenínů trávila tyto svátky. Především pro pány bude přístupná také expozice velorexů.

A kam se vydat na Štědrý den? No přece do Bastionu I v pevnostním městě Josefov. Ta už několik let otevírá své brány na Štědrý den a zpříjemňuje dětem i dospělým čekání na Ježíška.

Prohlídky podzemních chodeb obohacené o tradiční vánoční zvyky se staly tradicí a celý vánoční program bude uzpůsobený pro rodiny s dětmi. Během celého dne budou přítomni členové Klubu vojenské historie v dobových uniformách, kteří budou předvádět střelbu z křesadlových pušek ze střílen v podzemí.

Labyrintem podzemních chodeb si však můžete projít i sami a to během hry, díky které vám budou přiblíženy zajímavé vánoční zvyky ve světě. V pevnostním městě se od jeho vzniku totiž vždy střetávaly různé národnosti. V kasematech se můžete zahřát u ohně planoucího v krbech a chybět nebude ani pravé sváteční občerstvení. A nezapomeňte si sebou vzít lampičku, abyste si domů mohli odnést betlémské světlo.

Silvestr oslavte v České Skalici, kde návštěvníky čeká novoroční ohňostroj k výročí 1866. Program bude slavnostně zahájen v půl šesté. Na náměstí napochodují členové vojenské historické jednotky 5. praporu polních myslivců, který připraví také program v Barunčině škole, kde bude mimořádně otevřena expozice 1866. K poslechu zahraje kapela Benjaming’s Clan. Chvíli po sedmé hodině vypukne novoroční ohňostroj 1866–2016.

Po celou dobu bude připraven doprovodný tematický program v duchu událostí 1866 a také něco dobrého k zakousnutí. Tato akce zahájí program připomenutí výročí prusko-rakouské války v roce 1866 v celém Královéhradeckém kraji.

Tradičních vánočních akcí se v Kladském pomezí však koná mnohem více. Doufáme, že na některé z nich zavítáte a nasajete tak klidnou vánoční atmosféru na celé vánoční svátky a energii do nového roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám