Hlavní obsah

Rákosníček slaví čtyřicátiny

Novinky, Petr Mráček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Supraphon vydává 3CD Pohádkoví kamarádi ilustrátora Zdeňka Smetany a Jiřina Bohdalová převzala 9. listopadu Jubilejní platinovou desku… Rákosníček totiž slaví 40 let.

Foto: archív autora

Rákosníček a kamarádi

Článek

Zdeněk Smetana byl malíř, grafik, ilustrátor, režisér, animátor a scenárista. Věnoval se především tvorbě pro děti. Natočil víc než 400 filmových pohádek, ilustroval řadu pohádkových knih a také obalů gramofonových desek.

Je autorem výtvarné podoby oblíbených pohádkových postaviček: Křemílka a Vochomůrky, Rákosníčka, malé čarodějnice, Štaflíka a Špagetky, Kuby Kubikuly i hrdinů z příběhů Radovanových radovánek.

V archivu Supraphonu patří příběhy postav z pohádek ilustrovaných Zdeňkem Smetanou k tomu nejoblíbenějšímu, co se v posledních desetiletích pro děti nahrálo. Jiřina Bohdalová kongeniálně dotvořila hlasy Křemílka, Vochomůrky, Rákosníčka i malé čarodějnice, Zdeněk Svěrák dodal svému Radovanovi (oproti televizní adaptaci) vlastní interpretací ještě větší vtip a radost ze života, Oldřich Vízner si vyhrál s hlasy Štaflíka a Špagetky a František Smolík si vychutnal zvláště postavičky medvěda Kubuly a strašidla Barbuchy.

Supraphon nyní vydává výběr toho nejlepšího z těchto nahrávek v kompletu tří CD. Trojalbum Pohádkoví kamarádi ilustrátora Zdeňka Smetany vychází k 40. výročí od vzniku první série Rákosníčka.

Česká televize natočila tři různá pokračování oblíbeného večerníčku.

Rákosníček a hvězdy (1976, 13 dílů, vysíláno 1977)

Rákosníček a jeho rybník (1983, 1987, 26 dílů, vysíláno 1983–1989)

Rákosníček a povětří (1987)

Všechny díly večerníčku začínají slovy „Za mlhou hustou tak, že by se dala krájet, a dost možná ještě dál, je rybníček Brčálník…“ Několikrát vyšly příběhy i na CD, DVD nosičích. Dokonce i v několika knižních podobách.

Reklama

Výběr článků

Načítám